Libijski voditelj je obisk Putina označil za zgodovinskega in strateškega. Foto: EPA
Libijski voditelj je obisk Putina označil za zgodovinskega in strateškega. Foto: EPA
Gadafi je po svoji stari navadi pomebnega gosta sprejel kar v svojem šotoru. Foto: EPA

Putin je prvi voditelj iz Kremlja, ki je po letu 1985 obiskal severnoafriško državo, med obiskom pa je sklenil več dogovorov, med njimi tudi glede odpisa 4,5 milijarde dolarjev dolga, ki večinoma izvira iz sovjetskih vojaških dobav Libiji med hladno vojno.

"Zadovoljen sem z načinom rešitve problema dolga," je dejal Putin in izrazil prepričanje, da bo dogovor koristil ruskemu in libijskemu gospodarstvu ter prebivalcem obeh držav. Ruski finančni minister Aleksej Kudrin, ki spremlja Putina, je pojasnil, da bo do odpisa dolga prišlo, ko bodo na bančne račune ruskih podjetij prišla denarna nakazila.

"To je prvi obisk ruskega predsednika v Libiji. Je zgodovinski, strateški in zelo pomemben obisk. Pripomogel bo k poglobitvi sodelovanja, saj oboje druži proizvodnja plina in nafte. Skupaj bomo obranili naše interese," je dejal Gadafi.

Čeprav bila trgovina med Rusijo in Libijo v času Sovjetske zveze vredna milijardo dolarjev, pa danes ta znaša le 200 milijonov dolarjev, vendar se to lahko kmalu spremeni z vstopom ruskih energetskih podjetij na libijski trg.

Rusi bodo modernizirali libijsko vojsko
Najbolj donosen dogovor je vreden 3,5 milijarde dolarjev, ki bodo namenjeni za izgradnjo železnice med mestoma Sirte in Bengazi. Nekaj sto milijonov dolarjev naj bi bil vreden dogovor, ki predvideva rusko pomoč pri modernizaciji libijske vojske. Tako Moskva upa, da bo Libiji prodala sistem protiletalske obrambe, lovska letala, helikopterje in vojaške ladje.

Libija se je svetu znova začela odpirati po letu 2003, ko se je odpovedala skrivnemu programu za razvoj orožja za množično uničevanje, kar je s seboj prineslo odpravo sankcij in prihod tujih vlagateljev, za katere so najbolj zanimivi energetski posli, saj je Libija afriška država z največjimi zalogami nafte.

G. V.