Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na oblasti od leta 2000, je trinajstič nagovoril ruske državljane (in tudi mednarodno javnost). Foto: Reuters
Ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na oblasti od leta 2000, je trinajstič nagovoril ruske državljane (in tudi mednarodno javnost). Foto: Reuters
Krim
Ruske vojaške ladje na Krimu so se ob testiranju ukrajinskih raket premaknile na zahodno stran polotoka. Foto: EPA
Putin državljanom obljublja gospodarsko rast

"V nasprotju z nekaterimi tujimi kolegi, ki vidijo Rusijo kot sovražnika, mi ne iščemo in nikoli nismo iskali sovražnikov. Ne iščemo konfrontacije, potrebujemo prijatelje," je med drugim dejal Putin, ki je hkrati poudaril, da ne bodo dovolili, da bi kdorkoli škodil njihovim interesom: "Svojo usodo si bomo krojili sami."

Računam na pomoč ZDA pri reševanju konfliktov
Putin je izrazil pripravljenost za sodelovanje z novo ameriško administracijo, ki naj bi bila pod novim predsednikom Donaldom Trumpom – Putin ga neposredno ni omenil – bolj naklonjena Rusiji. "Pomembno je, da normaliziramo in začnemo razvijati odnose na enakopravni in vzajemno koristni bazi. Skupni napori Rusije in ZDA pri reševanju svetovnih in področnih konfliktov so v interesu vsega sveta. Imamo skupno odgovornost pri zagotovaljanju mednarodne varnosti. Računam na ameriško pomoč pri boju proti mednarodnemu terorizmu," je dejal Putin, ki je pohvalil pogum ruske vojske v Siriji, za kar je požel bučen aplavz prisotnih.

Boj proti korupciji ni predstava za javnost
Večino govora je Putin namenil stanju ruskega gospodarstva in družbe. Dejal je, da boj proti korupciji ni le predstava za javnost. Prejšnji mesec je namreč razrešil ruskega ministra za gospodarstvo Alekseja Uljukajeva, potem ko je ta prejel dva milijona dolarjev podkupnine.

Niso le sankcije krive za gospodarsko nazadovanje
V nagovoru je bil Putin kritičen tudi do razmer v domovini, ki jim je pripisal odgovornost za negotovo rusko gospodarstvo. S tem je namignil, da sankcije, ki jih je proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini uvedel Zahod, niso bile glavni dejavnik, zaradi katerega je rusko gospodarstvo v minulih letih nazadovalo. Poudaril je tudi, da ruski sektor dobrin in storitev ne slabi več in da bo po pričakovanjih rusko gospodarstvo letos na splošno nazadovalo le za 0,3 odstotka, za prihodnje leto pa je obljubil triodstotno rast.

Govoru prisluhnili poslanci, gospodarstveniki in vrh ruske Cerkve
Uro in 12 minut dolgemu Putinovemu govoru v Kremlju so prisluhnili poslanci obeh domov ruskega parlamenta, guvernerji, gospodarstveniki in vrh Ruske pravoslavne cerkve. Govor je prenašala tudi ruska televizija.

Ukrajinci v bližini Krima testirajo rakete
Ukrajina pa je v četrtek začela dvodnevno testiranje raket na jugu države, nedaleč stran od polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila marca 2014. V odgovor so ruske ladje zasedle položaje ob zahodni obali Krima ter tako okrepile zračno obrambo polotoka. Kot je pojasnil predstavnik ukrajinske vojske Vladimir Križanovski, gre za testiranje raket C-300, ki poteka v skladu z mednarodnim pravom. Obenem je povedal, da testiranja potekajo najmanj 30 kilometrov od krimskega zračnega prostora, zaradi česar po njegovem mnenju ni razloga za ruske očitke Ukrajini.

Putin državljanom obljublja gospodarsko rast