Od štirih reaktorjev jedrske elektrarne Kursk obratujeta le dva. Leta 2018 se je začela gradnja še dveh novih reaktorjev, ki pa še ne delujeta. Foto: Shutterstock
Od štirih reaktorjev jedrske elektrarne Kursk obratujeta le dva. Leta 2018 se je začela gradnja še dveh novih reaktorjev, ki pa še ne delujeta. Foto: Shutterstock

Jedrsko elektrarno Kursk namerava prihodnji teden obiskati direktor IAEA-ja Rafael Grossi, je napovedal tiskovni predstavnik agencije. Grossi je sicer že 9. avgusta zaradi spopadov v Kursku Rusijo in Ukrajino pozval k spoštovanju pravil jedrske varnosti na konfliktnih območjih.

"Na tej točki bi rad pozval vse strani k maksimalni zadržanosti, da bi se izognili jedrski nesreči s potencialno resnimi posledicami sevanja," je opozoril.

Ene od največjih ruskih jedrskih elektrarn je v središču pozornosti, odkar je Ukrajina 6. avgusta sprožila kopensko ofenzivo na obmejno rusko regijo Kursk, od območja spopadov pa je oddaljena približno 50 kilometrov.

"Sovražnik je danes ponoči poskušal napasti jedrsko elektrarno," je Putin povedal na srečanju visokih predstavnikov oblasti, s katerimi so govorili o razmerah v ruskih obmejnih regijah. "Mednarodna agencija za jedrsko energijo je bila obveščena. Obljubljajo prihod strokovnjakov, da ocenijo razmere," je dejal Putin, ki ni navedel podrobnosti ali predstavil dokazov za svoje trditve.

Vršilec dolžnosti guvernerja Kurska Aleksej Smirnov je Putinu povedal, da so razmere v jedrski elektrarni Kursk, ki ima štiri sovjetske reaktorje RBMK-1000 z grafitnim moderatorjem, "stabilne".

Ukrajinski zračni napadi na zahodu Rusije

Ruska zračna obramba je po lastnih navedbah odbila več ukrajinskih napadov z brezpilotniki in raketami na zahodu države.

Po navedbah guvernerja Volgograjske oblasti Andreja Bočarova je ruska zračna obramba odbila napad brezpilotnih letalnikov na območju Marinovka. "Večina brezpilotnikov je bila uničena," je dejal na omrežju Telegram in potrdil izbruh požara v poslopju ministrstva za obrambo, ki ni povzročil žrtev. Po navedbah ruskih vojaških blogerjev je bil cilj napadov letalska baza Marinovka, približno 45 kilometrov oddaljena od mesta Volgograd. Zaradi napadov so začasno omejili delovanje civilnega letališča v Volgogradu.

Varnostni vir v Kijevu je potrdil, da je Ukrajina izvedla napad z brezpilotnim letalnikom na rusko vojaško letališče Marinovka v Volgograjski oblasti na jugu Rusije, pri čemer je zadela skladišče za gorivo in bombe, je v četrtek povedal.

Topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev vzhodno od mesta Pokrovsk v Doneški oblasti. Foto: Reuters
Topniško obstreljevanje ukrajinskih položajev vzhodno od mesta Pokrovsk v Doneški oblasti. Foto: Reuters

Ukrajinski vir je še dejal, da je bil to le eden izmed napadov ukrajinskih brezpilotnih letal na ruska letališča, s katerih vzletajo vojaška letala, ki napadajo cilje v Ukrajini

O napadih poročajo tudi iz obmejne Kurske oblasti. Vršilec dolžnosti guvernerja Aleksej Smirnov je sporočil, da je ruska zračna obramba uničila ukrajinski raketi in brezpilotno letalo. V regiji je jedrska elektrarna Kursk, ki jo bo po današnjih napovedih prihodnji teden obiskal generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi. Datum obiska še ni znan.

Tudi južneje v regiji Rostov so po besedah guvernerja Vasilija Golubeva obranili napad s petimi brezpilotnimi letali.

Zjutraj so sestrelili tudi več brezpilotnih letalnikov v Voroneški in Brjanski oblasti, sta sporočila tamkajšnja guvernerja. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so od včeraj prestregli 28 letalnikov, med njimi 13 nad Volgograjsko oblastjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska napreduje v vzhodni Ukrajini

Rusija je v sredo preprečila tudi poskus skupine ukrajinskih borcev, da bi prečkala mejo med Brjansko in Kursko oblastjo.

Napad je bil izveden približno 240 km od kraja ukrajinskega vdora v Kursko oblast na zahodu Rusije.

Oblasti v Kursku so sporočile, da so začele nameščati betonska zaklonišča za zaščito civilistov.

Požar v vojaškem poslopju v Volgogradu. Foto: Reuters
Požar v vojaškem poslopju v Volgogradu. Foto: Reuters

Obmejno območje v ukrajinski oblasti Sumi je obiskal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki se je po lastnih navedbah srečal z vrhovnim poveljnikom ukrajinskih sil Oleksandrom Sirskim ter poveljnikom vojaške uprave v oblasti. Zelenski je dodal, da je Kijev zajel še eno vas in dodatne vojne ujetnike, ki jih bodo uporabili za prihodnje izmenjave, poroča AFP.

Ukrajinska mornarica je medtem sporočila, da so njene sile izvedle napad na rusko skladišče streliva in goriva na otoku Kinburn v Črnem morju, ki ga okupira Rusija.

Medtem se ukrajinske sile bojujejo tudi na vzhodu države v zasedeni Donbaški oblasti, kjer ruska vojska zlagoma napreduje. Po navedbah Zelenskega so ob obisku Sumske oblasti govorili tudi o okrepitvi obrambe mest Toreck in Pokrovsk, ki sta na območju silovitih bojev ob frontni črti.

Generalštab ukrajinske vojske je sporočil, da so ruske enote v zadnjih 24 urah izvedle 53 napadov na fronti vzhodno od prometnega središča Pokrovsk.

Rusko obrambno ministrstvo poroča o zavzetju vasi Mežove, ki leži med februarja zavzeto Avdijivko in logističnim središčem v Pokrovsku, kamor je usmerjeno napredovanje ruskih sil.