Vodja Enotne Rusije Boris Grizlov (levo) bo mesto strankarskega prvaka Putinu ponudil v torek. Foto: Reuters
Vodja Enotne Rusije Boris Grizlov (levo) bo mesto strankarskega prvaka Putinu ponudil v torek. Foto: Reuters

Putin bo to ponudbo dobil na zaključni seji strankarskega kongresa, ki se je začel danes zjutraj. Na kongresu naj bi strankarski veljaki razpravljali o politični strategiji razvoja, reform in modernizacije Rusije do leta 2020.

Kongresa se udeležuje 600 delegatov, na zaključno zasedanje pa je poleg Putina, ki sicer ni član stranke, povabljen tudi novoizvoljeni predsednik Rusije Dimitrij Medvedev.

Siva eminenca stranke
Enotna Rusija ima večino v spodnjem domu parlamenta, s Kremljem pa ima tradicionalno dobre odnose. Položaj predsednika stranke naj bi Putinu dajal predvsem nadzorstveno in posvetovalno vlogo, ne bi mu bilo treba pa dnevno skrbeti za samo vodenje stranke.

Kakšen bo odnos z Medvedevom?
Če bo 55-letni Putin sprejel ponujeno predsedniško mesto, bi to pomenilo, da bo še utrdil svojo moč, s katero mu bo uspelo ohranjati velik politični vpliv še nekaj let. V primeru zavrnitve položaja pa bi pomenilo, da se namerava Putin po nekajmesečnem "poskusnem" obdobju Medvedeva, s katerim naj bi se ta udobno namestil v Kremlju, umakniti nekoliko v ozadje.

Putin, ki se bo od Kremlja poslovil sedmega maja, je že dejal, da si po odhodu s položaja želi postati premier.

A. P.