Kssparov priznava, da biti član opozicije v Rusiji ni najbolj prijetna izkušnja. Foto: Reuters
Kssparov priznava, da biti član opozicije v Rusiji ni najbolj prijetna izkušnja. Foto: Reuters
Garij Kasparov v Sloveniji

Eden najvidnejših članov ruske opozicije je napovedal, da bo prišlo do spopada med "nastavljenim Putinovim naslednikom" Dimitrijem Medvedevom in dosedanjim vladarjem Kremlja Vladimirjem Putinom. "Zgodovina nam kaže, da v takšnih umetno vzpostavljenih zavezništvih sledijo nepredvidljive posledice. Spopad med Medvedevom in Putinom je neizbežen, saj Rusija hitro vstopa v veliko gospodarsko krizo, osnovano na visoki inflaciji, težavah bank z likvidnostjo, naraščajočih cenah hrane, slabo infrastrukturo in vedno večjim razkorakom med revnimi in bogatimi," je pojasnil nekdanji šahovski svetovni prvak.

V videu na desni strani si lahko ogledate celoten pogovor (v angleščini) z Garijem Kasparovom.

Bo Putin grešni kozel?
Razloga za spopad pa ne vidi v rivalstvu, temveč v iskanju grešnega kozla. "Ker Rusiji grozi gospodarska kriza, bo moral biti nekdo odgovoren za vse težave, s katerimi se bo spopadala ruska javnost. Pod Putinom je rusko občinstvo zaradi visokih cen nafte imel občutek, da se je življenje izboljšalo, a to ni res - poslabšalo se je. Ni indikatorjev, da se bo ta negativni trend ustavil, zato bo Medvedev moral poiskati grešnega kozla za vse te težave. V ruski zgodovini pa je bil premier vedno grešni kozel." Po vsesplošnem pričakovanju naj bi Putin, ko bo maja uradno zapustil Kremelj, postal novi ruski premier.

"Ne verjemite ruskim uradnikom"
Kasparov je spregovoril tudi o novici, da naj bi bil v ozadju umora ruske novinarke Ane Politkovske Boris Berezovski, ki po sporu s Putinom živi v prostovoljnjem izgnanstvu v Veliki Britaniji. "Ne bi upošteval tega, kar rečejo ruski uradniki. Delujejo v skrivnostnem okolju, kjer je zadovoljiti šefa bolj pomembno kot resnica." A kljub temu verjame, da bo umor Politkovske, tako kot drugi "zločini, ki jih je zakrivil Putinov režim", kmalu rešen.

Berezovski ni nasprotnik Putina
Na vprašanje, ali se z Berezovskim, ki je tako kot on oster kritik Kremlja, kakor koli povezan, je Kasparov odgovoril nikalno in dodal, da "Boris Berezovski ni nasprotnik režima. Je neuspešni kreator režima. Od samega začetka je bil kreator tega režima, kar se je nato zgodilo med njim in Putinom, nas ne zanima."

"Politika se lahko uči od šaha"
Nekdanji svetovni šahovski prvak je seveda spregovoril tudi o šahu in tem, kaj se lahko iz njega nauči politika. "Šah nudi edinstveno orodje oz. kombinacijo orodij za opazovanje same narave sprejemanja odločitev. Uči te objektivnosti, spoštovanja, zahtev položaja, da greš prek svojih zmožnosti, da izboljšaš svoj položaj," je povedal Kasparov. Primerjal je tudi rusko politično življenje z igro, zaradi katere je postal svetovno slaven: "V šahu imamo pravila, ki jih morata spoštovati obe strani. Kremelj pa spreminja pravila po svojih potrebah."

Garij Kasparov v Sloveniji