Ruska policija se je dobro pripravila na protivladne proteste. Foto: Reuters
Ruska policija se je dobro pripravila na protivladne proteste. Foto: Reuters
Garij Kasparov
Garij Kasparov je eden najostrejših kritikov Vladimirja Putina. Foto: EPA

Dan po shodu v Moskvi proti predsedniku Vladimirju Putinu, kjer so aretirali opozicijskega voditelja in nekdanjega svetovnega šahovskega prvaka Garija Kasparova, so se protestniki zbrali še v Sankt Peterburgu. Policija je na shodu prijela vodji Zveze desnih sil Borisa Nemcova in Nikito Geljika, nekaterih udeležencev pa se je lotila z gumijevkami, ko so se skušali prebiti do Zimske palače, domovanja ruskih carjev do boljševiške revolucije.

Volitve čez teden dni
Čez teden dni bodo v Rusiji parlamentarne volitve, na katerih se premočna zmaga obeta prokremeljski stranki Združena Rusija, na lisit katere kandidira tudi Putin, ki se mu spomladi prihodnje leto izteče drugi in tudi zadnji mandat, sam pa si želi še vedno ohraniti vpliv na politiko, zato ni izključil možnosti, da postane predsednik vlade.

Putinu se ni treba bati
Ruska opozicija je slabotna in ima med prebivalstvom zelo majhno podporo, njeni protesti pa bolj kot doma odmevajo v tujini. Putin namreč uživa veliko priljubljenost med prebivalci, saj v njem vidijo človeka, ki je Rusiji po burnih letih po razpadu Sovjetske zveze znova prinesel stabilnost in povečal njen vpliv v svetu. Mnogi bi si zato želeli, da bi kljub ustavnim omejitvam Putin še naprej ostal predsednik, vendar je sam to možnost že večkrat izključil.

Opozicija Putinu očita, da je vso oblast skoncentriral v svojih rokah in da državo vodi avtoritarno. Velik razlog, da se glas opozicije med Rusi ne sliši, je tudi popoln nadzor Kremlja nad mediji, v katerih se najde le malo časa in prostora za vladi nenaklonjene politike in kritiko Putina.

G. V.