Putin in Medvedev - nepremagljivi ruski duet, ki med ljudmi uživa izjemno visoko podporo. Foto: EPA
Putin in Medvedev - nepremagljivi ruski duet, ki med ljudmi uživa izjemno visoko podporo. Foto: EPA
Gazprom zapira pipico

Le nekaj ur po tem, ko je Medvedev prepričljivo dosegel zmago na predsedniških volitvah, ki so jih tuji opazovalci označili za dokaj nesvobodne in nepoštene, so policisti pregnali opozicijske protestnike in omogočili prokremeljskim mladim aktivistom zborovanje pred ameriškim veleposlaništvom. Priprli so okoli 250 ljudi.

Opozicijski voditelj in nekdanji svetovni šahovski prvak Gari Kasparov pa je protivladne proteste pripravil v Sankt Petersburgu. Okoli 3.000 protestnikov je vzklikalo gesla, kot "Dol s policijsko državo", "Rusija brez Putina" in "Revolucija".

Preberite si tudi klepet o izidih ruskih volitev z Miho Lamprehtom.

Medvedev bo predsedniško mesto od Putina uradno prevzel maja, a mu je njegov politični "oče" že takoj zaupal nekaj nalog.

Volitve - le potrebna formalnost
Ruska volilna komisija je sicer preštela vse glasovnice nedeljskih predsedniških volitev. Po uradnih izidih je Medvedev, dozdajšnji prvi namestnik ruskega premierja, prejel 70,28 odstotka glasov. Volitev se je udeležilo 69,78 odstotka volilnih upravičencev.

Gazprom zateguje pas
Ruski plinski velikan Gazprom je zaradi nesoglasja glede ukrajinskega dolga napovedal dodatno zmanjšanje dobave plina tej državi. Po ponedeljkovem 25-odstotnem padcu dobave bo sledilo še dodatno 25-odstotno znižanje. Evrope naj ti ukrepi ne bi prizadeli.

Gazprom je že v začetku februarja zaradi neplačil plina Ukrajini zagrozil z ustavitvijo pošiljk tega energenta, a sta ruski in ukrajinski predsednik nato dosegla načelni dogovor o rešitvi tega spora. Gazprom Ukrajino ves čas poziva k mirni rešitvi spora, ki bi morala biti dosežena za pogajalsko mizo.

A. P.

Gazprom zapira pipico