Putin je napovedal, da bo Rusija, ko bo prebrodila krizo, še uspešnejša kot do zdaj. Foto: EPA
Putin je napovedal, da bo Rusija, ko bo prebrodila krizo, še uspešnejša kot do zdaj. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev in Vladimir Putin
Kongresa se je udeležilo 600 članov in 1.500 podpornikov stranke. Foto: EPA
Kongres Enotne Rusije

Putin je govoril na kongresu stranke Enotna Rusija, ki se ga je udeležilo več kot 600 delegatov in 1.500 gostov, med njimi tudi predsednik Dmitrij Medvedjev. Putin je udeležencem zagotovil, da bo vlada naredila vse, da se težave in polomi preteklih let ne bodo ponovili. Putin je zagotovil tudi, da bo Rusija uporabila vsa sredstva, da bi preprečila drastične spremembe vrednosti rublja in inflacijsko spiralo.

"Nabrali smo pomembne finančne rezerve, ki nam dajejo veliko manevrskega prostora, omogočajo ohranitev makroekonomske stabilnosti in ki bodo preprečile inflacijsko spiralo in velike spremembe vrednosti rublja," je dejal Putin ter dodal, da bodo v za to uporabili vsa sredstva, ki so jim na voljo.

Putin za krizo krivi ZDA
Nekdanji ruski predsednik in trenutni premier Putin je prepričan, da bo Rusija po koncu te finančne krize še močnejša. "Mi lahko in moramo priti iz te globalne nestabilnosti močnejši in konkurenčnejši," je dejal ruski premier, ki je odgovornost za trenutno krizo pripisal ZDA. "Poceni denar in težave s hipotekami v ZDA so povzročili verižno reakcijo, paralizirali globalni finančni sistem in na tržiščih povzročili globalno nezaupanje," je menil Putin.

Putin je napovedal tudi, da bo Rusija dala Mednarodnemu denarnemu skladu milijardo dolarjev (785 milijonov evrov) za pomoč državam, ki jih je prizadela finančna kriza. Povedal je, da je Rusija Kitajski in Indiji za nakup ruskih dobrin ponudila posojila , in potrdil, da bo država sosednji Belorusiji posodila dve milijardi dolarjev (1,6 milijarde evrov) za premostitev krize.

Uspeh Enotne Rusije odvisen od reševanja krize
Putin je spregovoril tudi o obstoju Enotne Rusije na oblasti, ki jo je povezal z njeno sposobnostjo reševanja finančne krize. "Politični obeti Enotne Rusije so neposredno odvisni od tega, kako danes rešujemo težave, ki pretresajo državo in njene državljane," je poudaril. "V trenutnih razmerah se ne smemo skrivati pred težkimi vprašanji. Kot večinska stranka v parlamentu bo Enotna Rusija prevzela polno odgovornost za to, kar se dogaja," je dodal.

Kljub nekaterim namigom pa Putin niti z besedo ni omenil morebitnih načrtov o tem, da želi spet postati predsednik države.

Pred Putinom je imel kratek govor tudi ruski predsednik Medvedjev, ki je obljubil, da bo vlada zagotovila, da finančna kriza ne bo ogrozila ruskega napredka. "V tem trenutku je najpomembnejša naloga preseči negativne učinke svetovne finančne krize," je dejal.

B. T.

Kongres Enotne Rusije