Sodeč po govoricah, naj bi se Putin želel čim prej vrniti v Kremelj, da bi lahko vodil državo v času finančne krize, ki jo v Rusijo  močno občutijo. Foto: EPA
Sodeč po govoricah, naj bi se Putin želel čim prej vrniti v Kremelj, da bi lahko vodil državo v času finančne krize, ki jo v Rusijo močno občutijo. Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Bo moral Medvedjev že kmalu zapustiti Kremelj? Foto: EPA
Opozicija zavrača odločitev dume

Podaljšanje mandata je prejšnji teden predlagal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev in mnogi v njem vidijo zakonit način za vrnitev Vladimirja Putina na predsedniški položaj, ki ga je moral po dveh mandatih skladno z ustavo zapustiti maja letos. Da bi ohranil svoj vpliv na rusko politiko, je zatem postal predsednik vlade.

Potrditev predloga ob prvem branju v spodnjem domu ruske dume ni nobeno presenečenje, saj poslanske klopi zasedajo poslanci prokremeljske stranke Enotna Rusija. Hkrati so poslanci sprejeli tudi predlog za podaljšanje poslanskega mandata na pet let. Oba predloga je podprlo 388 od 450 poslancev.

Da bi šestletni mandat postal realnost in bi ga zapisali v ustavo, je potrebno še drugo in tretje branje, podpora dveh tretjin poslancev spodnjega doma dume in treh četrtin poslancev sveta federacij, kar pa ne bo težko, saj so tudi tam zvesti privrženci privrženci Kremlja.

Putin zanika osebni interes
Strinjanje s podaljšanjem mandata predsednika je v začetku tedna izrazil tudi sam Putin, vendar ni želel špekulirati, kdo bi to lahko bil, saj je po njegovih besedah za to še prezgodaj. Iz Kremlja so pojasnili, da bodo ustavne spremembe začele veljati za naslednjega predsednika.

In zakaj je potreben daljši predsedniški mandat? Po mnenju ruskih oblasti so štiri leta premalo za uresničitev ogromnih reform v ogromni državi.

Ker se je s predlogom tako mudilo, mnogi menijo, da bo se bo Putin v Kremelj vrnil že pred letom 2012, ko se Medvedjevu izteče prvi mandat. Putin pravi, da podaljšanje mandata ni namenjeno njemu, ampak spodbujanju demokracije. Ob tem je spomnil, da na Finskem predsedniški mandat traja šest let, v Franciji pa sedem.

G. V.

Opozicija zavrača odločitev dume