Putin na srečanju z Džangom. Foto: Reuters
Putin na srečanju z Džangom. Foto: Reuters

Ob tem je poudaril, da je sodelovanje med državama namenjeno stabilizaciji razmer v mednarodni skupnosti.

"Naše sodelovanje na vojaškem področju postaja vse pomembnejše," je dejal Putin. Opozoril je, da ZDA krepijo svojo vojaško prisotnost v azijsko-pacifiški regiji, in dodal, da se bosta Rusija in Kitajska na to odzvali "mirno, previdno in s krepitvijo obrambnih zmogljivosti".

Z Džangom se je danes sešel tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Razpravljala sta predvsem o širitvi sodelovanja med oboroženima silama obeh držav.

Džang Jovšja je kitajski general in namestnik predsednika kitajske centralne vojaške komisije. To pomeni, da je drugi najvišji poveljnik oboroženih sil na Kitajskem, takoj za predsednikom države Ši Džinpingom.

Kitajska in Rusija se označujeta za strateški partnerici in obe redno hvalita svoje partnerstvo ter gospodarsko in vojaško sodelovanje. Dodatno sta se zbližali po začetku ruske agresije v Ukrajini februarja lani.

Zlasti Kremelj si je ob vse večji izolaciji začel prizadevati za poglobitev odnosov s Pekingom. Ta ruske invazije ni obsodil in do konflikta ohranja nevtralno držo.