Severna Koreja je v nedeljo izvedla že šesti jedrski poskus. Foto: Reuters
Severna Koreja je v nedeljo izvedla že šesti jedrski poskus. Foto: Reuters
Putin opozarja pred katastrofo. Foto: Reuters

Kot je po koncu vrha skupine Brics v Šjamenu na Kitajskem dejal Putin, Rusija obsoja dejanja Severne Koreje kot provokacije.

"A zatekanje k sankcijam bi bilo v tem položaju nekoristno in neučinkovito," je dejal in s tem povzel mnenje številnih, tudi ameriških analitikov, ki menijo, da sankcije v resnici ne delujejo. "Severni Korejci se ne bodo odpovedali svojemu jedrskemu programu, če se ne bodo počutili varni," je prepričan. "Kim Džong Un bi raje pustil svoje ljudstvo, da strada, kot da bi dopustil strmoglavljenje režima."

Zaradi tega je po njegovem prepričanju treba prizadevanja usmeriti v dialog.

Izrazil je tudi nasprotovanje vsakršnemu vojaškemu posredovanju, ki ga v Washingtonu ne izključujejo. "Začeti vojaško histerijo nima nikakršnega smisla, gre za pot, ki vodi v slepo ulico," vztraja Putin. "Vse to bi lahko vodilo v svetovno katastrofo in številne žrtve."

Negativni zgled v usodi Huseina
Ruski predsednik opozarja, da je Kim preračunal, da je preživetje njegovega režima pogojeno z razvojem jedrskega orožja.

"Kim je videl, kako se je posredovanje Zahoda v Iraku končalo s strmoglavljenjem Sadama Huseina, po katerem je država zgrmela v uničujočo vojno, in je bil odločen, da njegova država ne bo trpela enake usode," je povedal Putin. "Husein se je odrekel orožju za množično uničevanje, pa je bil vseeno uničen, člani njegove družine pa usmrčeni. Država je bila uničena, Sadam Husein pa obešen. Vsi to vedo in vsi v Severni Koreji to vedo."

Severna Koreja je v nedeljo izvedla svoj šesti jedrski poskus, tokrat z vodikovo bombo, ki jo je po trditvah Pjongjanga mogoče namestiti na raketo dolgega dosega.

Stališča držav glede reševanja krize, ki se je z zadnjimi dejanji Severne Koreje le še zaostrila, so različna. ZDA so se v ponedeljek na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN zavzele za "najostrejše možne sankcije", ameriška veleposlanica pri ZN-u Nikki Haley pa je dejala, da Kim Džong Un prav "prosi za vojno". Že v nedeljo je predsednik ZDA Donald Trump na vprašanje novinarjev, ali bodo ZDA napadle Severno Korejo, odvrnil zgolj "bomo videli".