Putin je pred novinarji na Brdu povedal, da se z Medvedjevim razumeta in da ni nikakršnega spora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Putin je pred novinarji na Brdu povedal, da se z Medvedjevim razumeta in da ni nikakršnega spora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Borut Pahor in Vladimir Putin
Pahor in Putin sta nekaj besed namenila tudi dogajanju v Libiji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Putin in ruska delegacija v Sloveniji

Putin je na tiskovni konferenci po srečanju s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem na Brdu pri Kranju povedal, da je v Rusiji predsednik Dmitrij Medvedjev tisti, ki vodi zunanjo politiko države in oblikuje uradno stališče, in da o tem ni nikakršnega dvoma. Zaradi Putinove ponedeljkove izjave, kjer je resolucijo Varnostnega sveta, ki omogoča vojaško posredovanje proti libijskemu režimu, označil za "srednjeveške pozive h križarskim vojnam", Medvedjev pa je besede označil za nesprejemljive, so se namreč pojavila namigovanja na spor v Kremlju.

Ruski premier je pojasnil, da so njegovi in pogledi predsednika Medvedjeva zelo blizu in da razumeta drug drugega, a da mora predsednik oblikovati stališče države do vprašanja vojaškega posredovanja v Libiji. S tem je Putin posredno odgovoril na novinarsko vprašanje, kakšno bo stališče Rusije na četrtkovem zasedanju Varnostnega sveta Združenih narodov.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je novinarjem na Brdu že pred začetkom pogovorov povedal, da so Putinove izjave, kjer je oboroženo posredovanje v Libiji primerjal s križarskimi vojnami, njegovo osebno prepričanje in ne uradno stališče Rusije. "Izjava predsednika Dmitrija Medvedjeva, kjer je povedal, da izraz križarska vojna ni sprejemljiv, saj navsezadnje vodi k spopadu civilizacij, je edino uradno stališče Rusije," je povedal Peskov.

"Udeleženi v tragediji naj molijo za odrešitev svoje duše"
Putin je na tiskovni konferenci povedal še, da je treba razmišljati predvsem o številu žrtev, ki se povečuje, o rezultatu državljanske vojne, ki pravzaprav poteka v Libiji, in o rezultatih raketiranja ter bombardiranja ozemlja te države. "A o tem morajo razmišljati tisti, ki so udeleženi v tej tragediji, in ti morajo moliti za odrešitev svoje duše," je še povedal Putin.

Pahor: Ohraniti je treba soglasje mednarodne skupnosti
Pahor je na vprašanje o stališču Slovenije do posredovanja v Libiji povedal, da Slovenija podpira sprejetje resolucij Varnostnega sveta, ki omogoča zakonitost posredovanja mednarodne skupnosti, a da se bo slovenska vlada o uradnem stališču do tega vprašanja posvetovala na četrtkovi seji.

Povedal je, da lahko do četrtka predstavi le svoje stališče, ki pa je, da bi bilo koristno, da bi Varnostni svet čim prej natančneje določil politične cilje mednarodnega posredovanje in ohranil doseženo soglasje mednarodne skupnosti, da ne bi sledila erozija sodelovanja. "Varnostni svet mora delati naprej in dati jasen mandat glede političnih ciljev," je povedal Pahor in dodal, da je soglasje zelo pomembno, a da je treba preprečiti, da bi se v arabskem svetu ustvaril vtis, da Zahod posreduje zaradi svojih interesov, zato je treba v okviru Varnostnega sveta iskati soglasje tudi z Arabsko ligo in Afriško unijo. "Potrebno je več političnega napora, ki se bo zagotovo obrestoval," je sklenil Pahor.

Putin in ruska delegacija v Sloveniji