Satelitski posnetki prikazujejo stanje v Rostovi ob meji z Ukrajino julija leta 2012 ter marca in maja letos. Foto: Reuters
Satelitski posnetki prikazujejo stanje v Rostovi ob meji z Ukrajino julija leta 2012 ter marca in maja letos. Foto: Reuters

Po neuradnih podatkih ZDA in Nata je Rusija ob meji z Ukrajino razporedila okoli 40.000 vojakov, za katere so se na Zahodu bali, da bi lahko posredovali ob zaostrovanju razmer na vzhodu Ukrajine.

Putin je že 7. maja sporočil, da so se ruski vojaki umaknili z ukrajinske meje, vendar so v Natu nato opozorili, da o tem ni bilo nobenega znaka. Neimenovani vojaški predstavnik Severnoatlantskega zavezništva je tudi zdaj sporočil, da niso opazili nobenih znakov o premikih ruskih sil nazaj v oporišča.

V izjavi za javnost so iz Kremlja sporočili, da se je predsednikov ukaz za umik v oporišča nanašal na enote v regijah Rostov, Belgorod in Brjansk. Po besedah Putina gre za "konec načrtovanega spomladanskega vojaškega usposabljanje".

Putin je pozval tudi h končanju ukrajinske vojaške operacije na vzhodu Ukrajine in tudi k vrnitvi ukrajinskih vojakov nazaj v vojašnice.

Ruski predsednik je pohvalil "prve stike med Kijevom in podporniki federalizacije" ter poskuse za vzpostavitev dialoga.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je medtem dejal, da bo treba zaradi krize v Ukrajini na novo proučiti odnose Rusije z Evropsko unijo in Natom.

Na vzhodu Ukrajine se nadaljujejo spopadi med ukrajinsko vojsko in proruskimi uporniki. V ponedeljek je bil ubit en ukrajinski vojak v napadu upornikov na nadzorno točko pri Slovjansku.