Putin se je najprej srečal z indijsko predsednico Pratibho Patil, nato pa še s premierjem Manmohanom Singhom. Foto: Reuters
Putin se je najprej srečal z indijsko predsednico Pratibho Patil, nato pa še s premierjem Manmohanom Singhom. Foto: Reuters
Putin utrjeval vezi z Indijo

"Za zdaj je znano, da bomo gradili 12 reaktorjev, to pa ni končna številka," je sprva sporočil Sergej Kirilenko, vodja ruske agencije za jedrsko energijo. Dodal je, da bodo šest reaktorjev zgradili med leti 2012 in 2017, gradnja jedrske elektrarne Haripur v Zahodnem Bengalu pa naj bi se začela po letu 2017. Rusija na jugu Indije že gradi dva jedrska obrata.

Ruski premier je še pred srečanjem z indijskim kolegom dejal, da je jedrska energija "eno najpomembnejših in obetajočih področij sodelovanja" med državama, in dodal, da se zaveda vedno večje konkurence na tem področju.

Putin se v Indiji s tamkajšnjim vrhom pogovarja predvsem o orožju in energetskih vprašanjih. Poleg pogodbe o gradnji jedrskih reaktorjev naj bi državi podpisali še pogodbo o obnovi ruske letalonosilke, dobavi dodatnih 29 lovcev MiG-29 Indiji in skupnem razvoju transportnega letala. Pogodbe naj bi skupaj presegale vrednost 10 milijard dolarjev.

Želja po povečanju bilateralne trgovine
Državi, ki imata tradicionalno dobre odnose še iz časov hladne vojne, bosta med dvodnevnim obiskom skušali spodbuditi bialteralno trgovino, ki trenutno dosega vrednost okoli osem milijard dolarjev. Čeprav Indija ostaja največji kupec ruskega orožja, so pred državama novi izivi, med njimi naraščajoča gospodarska in vojaška moč Kitajske. Rusija Indiji dobavlja 70 odstotkov vojaške opreme, v zadnjih letih pa je New Delhi na tem področju našel partnerje tudi v ZDA in Izraelu.

Rusija je ena številnih držav, ki skušajo razširiti svoje posle v Indiji, potem ko je ta leta 2005 podpisala dogovor o civilnem jedrskem sodelovanju, ki je končalo indijsko jedrsko izolacijo po njenem testiranju jedrske bombe leta 1974.

Putin utrjeval vezi z Indijo