Vladimir Putin je napovedal novo obdobje za rusko vojsko. Foto: Reuters
Vladimir Putin je napovedal novo obdobje za rusko vojsko. Foto: Reuters
Ruski vojaki
Ruska vojska bo počasi ukinila naborniški sistem. Foto: EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin je na srečanju z vojaškimi poveljniki dejal, da je obdobje pomanjkanja denarja za vojsko in nizke morale med vojaki končano, nastopa pa čas močne in moderne vojske. Vojska in mornarica sta povečali svojo moč in samozavest, je prepričan Putin.

Razvoj novega orožja
Vojaške sile morajo biti po Putinovem mnenju sposobne uničiti katerega koli napadalca, posebno vlogo pri tem pa igra kakovost orožja, zato Rusija potrebuje nova in moderna strateška orožja. V prihodnje bodo namenili več denarja za razvoj novega orožja, zato bodo med letoma 2007 in 2015 porabili 147 milijard evrov. Med drugim bodo razvili 17 novih balističnih raket.

Če se je po razpadu Sovjetske zveze Rusija soočala s pomankanjem denarja za vojsko, pa so ji dobički od nafte, ki v zadnjih letih dosega rekordne cene na svetovnih trgih, omogočili polnjenje vojaške blagajne.

Konec ustrahovanja vojakov
Ruska vojska, ki je ena najmočnejših na svetu, je v zadnjih letih izgubljala ugled zaradi potonitve podmornic, znašanja nad vojaki in prosjačenja vojakov. Putin je zato napovedal povečanje vojaških plač in izboljšanje stanovanjskih razmer za vojake. Uvedli naj bi tudi strožje ukrepe za starejše vojake, ki ustrahujejo mlajše nabornike.

Samo še profesionalci
Vojsko bodo tudi profesionalizirali in zmanjšali število nabornikov. Putin želi, da bi leta 2008 vojsko sestavljalo 70 odstotkov profesionalnih vojakov, zavzema pa se tudi za hitrejše napredovanje za častnike, ki so se dokazali na kriznih žarišičih, kot je Čečenija. Ti bo morali po njegovih besedah napredovati in nato uporabiti svoje izkušnje za urjenje mlajših kolegov.