Putin je sproščeno odgovarjal na vprašanja državljanov. Foto: EPA
Putin je sproščeno odgovarjal na vprašanja državljanov. Foto: EPA
Predsednikove odgovore so Rusi spremljali tudi v trgovinah. Foto: EPA

Putin, ki je v televizijskem prenosu odgovarjal na vprašanja državljanov, je dejal, da mu tretjega mandata ne dovoljuje ustava, njeno spreminjanje pa ne pride v poštev.

Putin je tokrat že četrtič odgovarjal na vprašanja, nabralo pa se jih je okoli 800.000. Ljudje so vprašanja lahko zastavljali po telefonu, prek spleta ali pa so pošiljali SMS-je. Večino je zanimala problematika pokojnin, zdravstva in zaposlovanja. V dveurnem prenosu je Putin odgovoril na 32 vprašanj.

V uvodnem nagovoru je predsednik govoril o gospodarski uspešnosti Rusije v zadnjih petih letih. V tem obdobju je bila gospodarska rast kar sedemodstotna, za letos pa je napovedal, da bo za kakšno odstotno točko nižja.

Vojska z nadzvočnimi raketami
Ruski predsednik je napovedal tudi, da se bo ruska vojska opremila z nadzvočnimi raketnimi sistemi, ki jih najverjetneje nima nobena druga država. Pomembni naj bi bili, ker naj bi bili korak pred obrambnimi raketnimi sistemi.

Poziv k miru v Čečeniji
V zvezi s Čečenijo je predsednik omenil skrivnostna izginotja posameznikov in dejal, da si bodo ruske oblasti prizadevale najti ugrabljene in njihove ugrabitelje. Pozval je k politični rešitvi konflikta, ki se vleče že skoraj šest let, vsem, ki so zaradi vojne ostali brez strehe nad glavo, pa je obljubil odškodnino.