Letta se je moral nenehno spopadati z grožnjami Berlusconijevih ministrov in se je zato odločil za glasovanje o nezaupnici. Foto: EPA
Letta se je moral nenehno spopadati z grožnjami Berlusconijevih ministrov in se je zato odločil za glasovanje o nezaupnici. Foto: EPA
Giorgio Napolitano
Predčasne volitve ali prehodna vlada - po morebitni nezaupnici vladi bo na potezi predsednik Napolitano. Foto: EPA

Letta je v ponedeljek prejel odstopne izjave petih ministrov desnosredinskega gibanja Ljudstvo svobode (PDL), ki ga vodi nekdanji premier Silvio Berlusconi.

Berlusconijevi ministri so odstop napovedali v soboto, potem ko se je Letta odločil, da gre s svojo vlado po zaupnico v parlament. Odločitev je sprejel, potem ko so iz Ljudstva svobode prihajale nenehne grožnje po odhodu njihovih ministrov iz vlade, če bo Berlusconi izključen iz senata po obsodbi na zaporno kazen zaradi davčnih utaj.

A očitno je članom Berlusconijeve stranke počasi že dovolj njegovih pritiskov in vse kaže na razkol, ki pušča nekaj upanja za Letto pri glasovanju o zaupnici. Pet ministrov se je namreč v nedeljo v različnih tonih distanciralo od navodil Berlusconija.

Minister za ustavne reforme Gaetano Quagliariello je poudaril, da se ne vidi "v radikalni desnici", medtem ko je ministrica za zdravje Beatrice Lorenzin podobno poudarila, da ne želi biti članica stranke, ki se razvija "v smeri radikalne desnice".

Oba omenjena ministra in minister za promet Maurizio Lupi so ob tem zagrozili, da se ne bodo včlanili v stranko Naprej, Italija, ki jo želi oživiti Berlusconi.

Za zdaj še ni jasno, ali bodo nesoglasja v stranki privedla do podpore Letti v parlamentu, a v tem primeru bi bila to huda zaušnica Berlusconiju.

Napolitano bi imel prehodno vlado
Letta se je v nedeljo zvečer sestal s predsednikom države Giorgiom Napolitanom, v čigar rokah je odločitev o morebitnem razpisu predčasnih volitev, ki pa jim predsednik ne bi bil naklonjen.

Iz predsednikovega kabineta so sporočili, da je njegova glavna naloga zagotoviti stabilnost in kontinuiteto političnih smeri države in parlamentarnih institucij, da bi lahko rešili težave, s katerimi se spopada Italija.

Že pred srečanjem s premierjem je Napolitano dejal, da bo parlament razpustil le, "če ne bo nobene druge rešitve", zato bo najprej preveril, ali obstaja možnost, da parlament nadaljuje delo.

Po italijanski ustavi ima predsednik le omejene pristojnosti, njegova funkcija je načeloma bolj simbolična. A med politično krizo je vloga predsednika ključna. Po ustavi namreč lahko razpusti parlament in s tem odpre pot do novih volitev.

Napolitano se želi na vsak način izogniti predčasnim volitvam po trenutni volilni zakonodaji in se zavzema, da se prej sprejme reforma volilnega sistema, ki vodi do nenehnih političnih kriz.

Če Letta v sredo ne bi dobi zaupnice, bi lahko Napolitano imenoval začasno vlado, katere glavna naloga bi bila sprememba volilne zakonodaje.

Berlusconi je sicer že pozval k predčasnim volitvam, saj so te po njegovem mnenju "v demokraciji glavna pot za rešitev politične krize", zavrnil pa je možnost podpore prehodni vladi.