Pakistan še vedno žaluje za ubito Benazir Buto. Foto: EPA
Pakistan še vedno žaluje za ubito Benazir Buto. Foto: EPA
Asif Ali Zardari
Zardariju ni bila oblast v Pakistanu nikdar naklonjena. Foto: Reuters

Zadnjo voljo nekdanje premierke je razkrila njena Pakistanska ljudska stranka (PPP), z njo pa so želeli dokazati, da si Butova za naslednika ni izbrala sina Bilavala, kot so se širile govorice, temveč moža, Asifa Alija Zardarija.

človeka poguma in časti", ki bo največjo stranko v Pakistanu ohranil skupaj.

Na roko napisano in 16. oktobra lani datirano oporoko je Butova naslovila na "voditelje in člane stranke", v njej pa še pozvala k boju proti terorizmu in diktaturi ter izrazila zaskrbljenost nad prihodnostjo čedalje bolj nestabilnega Pakistana. "Prosim, nadaljujte boj proti terorizmu, diktaturi, revščini in neizobraženosti," je zapisala.

Za ohranjanje priimka Buto
PPP je nekaj dni po atentatu za vodjo izbrala 19-letnega Bilavala Buta, za sopredsednika pa Zardarija. Ta naj bi stranko vodil, dokler Bilaval ne bo končal študija na Oxfordu.

Čeprav naj bi PPP dejansko vodil Zardari, pa naj bi na čelo stranke sam postavil svojega sina, da bi s tem v vodstvu stranke ohranili priimek Buto.

Še dva tedna do volitev
PPP bo v četrtek začel predvolilno kampanjo za parlamentarne volitve, predvidene za 18. februar. Te, za Pakistan, ki se spopada s politično krizo in z nasiljem islamskih skrajnežev, ključne volitve, so zaradi umora Butove preložili za dober mesec dni.

Benazir Buto, prva demokratično izvoljena ženska v muslimanskem svetu, je bil umorjena v napadu na kampanjo v Ravalpindiju 27. decembra lani.

K. S.