Smrt opozicijske voditeljice je z jedrskim orožjem oboroženo državo pahnila v veliko krizo. Foto: EPA
Smrt opozicijske voditeljice je z jedrskim orožjem oboroženo državo pahnila v veliko krizo. Foto: EPA
Prestavljene volitve v Pakistanu

Dokončna odločitev o volitvah bo znana v sredo, po posvetu s političnimi strankami. Odložitvi, za katero si zaradi nasilja, ki je sledilo smrti opozicijske voditeljice, prizadeva vladajoča Pakistanska muslimanska liga (PML), naklonjena predsedniku Pervezu Mušarafu, nasprotuje tudi stranka Navaza Šarifa, češ da se hoče PML tako le izogniti porazu. Predstavnik volilne komisije je sporočil, da je nasilje neposredno vplivalo na organizacijo volitev v nekaterih delih države, kjer so zažgali okoli deset uradov volilne komisije.

Kdo (morebitni) premier stranke?
Tudi pakistanska ljudska stranka pokojne Butove je sporočila, da preložitvi volitev nasprotuje, da pa bo spoštovala odločitev volilne komisije. Sin Butove Bilaval, ki je prevzel vodstvo stranke, pri čemer mu pomaga njegov oče Asif Ali Zardarij, je z 19 leti premlad, da bi lahko kandidiral za mesto v parlamentu, zato ni znano, koga bi Pakistanska ljudska stranka predlagala za premierja. Ker se je vdovec Butove v preteklosti otepal številnih obtožb zaradi korupcije, je glavni kandidat za morebitno premiersko mesto podpredsednik stranke, Mahdom Amin Fahim.

Vlada spremenila mnenje o vzroku smrti
Pakistansko notranje ministrstvo je medtem sporočilo, da umika svojo izjavo, da je Butova umrla zaradi udarca z glavo ob streho avtomobila, in ponudilo nagrado tistemu, ki bi lahko identificiral dva osumljenca njenega umora, ki so ju nekaj trenutkov pred napadom ujele filmske kamere. Predstavnik notranjega minsitrstva je sporočil, da bodo uradni vzrok smrti Benazir Buto sporočili, ko bodo dobili poročilo forenzičnih preiskovalcev.

Ameriški denar za prirejanje volitev?
Na dan pa prihajajo vedno novi podatki, ki mečejo slabo luč na pakistansko vlado. Butova naj bi se namreč na dan svoje smrti sestala z dvema ameriškima politikoma in jima pokazala zaupno poročilo, ki navaja, da so pakistanske obveščevalne službe uporabljale ameriški denar, da bi priredile parlamentarne volitve, so sporočili iz Pakistanske ljudske stranke.

T. V.

Prestavljene volitve v Pakistanu