Benazir Buto so pokopali v petek v družinski grobnici, ob njenem očetu, ki je bil prav tako žrtev atentata. Foto: EPA
Benazir Buto so pokopali v petek v družinski grobnici, ob njenem očetu, ki je bil prav tako žrtev atentata. Foto: EPA
Napad na Benazir Buto
Zaporedje fotografij napada, kot ga je posredovalo pakistansko notranje ministrstvo. Foto: Reuters
Obremenilna fotografija
Fotografija, ki jo je posnel amaterski fotograf, naj bi dokazovala, da je bil aButova ustreljena. Foto: Reuters

Obtožbe ostro zanikam. Plemenske starešine imajo drugačne navade, predvsem pa ne napadamo žensk.

Predstavnik Bajtulaha Mesuda
Kriza v Pakistanu
Pakistan po smrti Butove

Vlada predsednika Mušarafa trdi, da je nekdanja pakistanska premierka umrla zaradi udarca z glavo v strešno okno avtomobila, ko se je hotela zaščititi pred eksplozijo. Člani njene stranke to zanikajo in trdijo, da je umrla zaradi strelne rane in vladino razlago označujejo za "nevaren nesmisel".

"Na zadnji strani njenega vrata je strelna rana. Vlada se želi le oprati krivde, prepričati ljudi, da je bila varnost zadostna ter da ni šlo za uboj. Vse bolj se nam dozdeva, da so trditve o udarcu le krinka," je prepričana Sherry Rehman, predstavnica Pakistanske ljudske stranke.

Rehmanova je bila v trenutku napada v avtomobilu za Butovo, po smrti pa je tudi pomagala umiti njeno telo. "Povsem sem prepričana, Benazir je padla pod streli. Ko smo jo umivali, je bilo to jasno videti."

Vlada ponudila več različic
Vlada je sicer pred tem ponudila še dve drugačni razlagi o vzroku smrti priljubljene opozicijske voditeljice. Takoj po napadu so iz notranjega ministrstva sporočili, da je bil usoden strel v vrat, kasneje pa, da jo je ubil šrapnel iz eksplozije. Končna uradna vladna verzija je bila smrt zaradi udarca v strešno okno avtomobila.

Zdravnik Mussadiq Khan, ki je Butovi (neuspešno) želel pomagati, ko so jo prepeljali v bolnišnico v Ravalpindiju, pa je dejal, da je imela na eni strani glave veliko rano, ki bi jo najverjetneje lahko povzročil "predmet, ki je priletel vanjo z veliko hitrostjo".

Vse več ljudi je zato prepričanih, da je pravi krivec za smrt Butove predsednik Pervez Mušaraf, in ne Al Kaida.

Pakistan noče mednarodne pomoči
Medtem je pakistansko notranje ministrstvo sporočilo, da ne potrebujejo mednarodne pomoči pri preiskavi atentata, k čimer je sicer danes pozvala ameriška predsedniška kandidatka Hillary Clinton. Ministrstvo trdi, da mednarodna skupnost ne razume razmer v tej 160-milijonski muslimanski državi.

Ministrstvo bi dovolilo izkop
Po drugi strani pa pakistanska vlada nima nobenih težav, če bi predstavniki politične stranke Butove želeli izkopati njeno truplo in opraviti obdukcijo. Poveljnik Javed Iqbal Cheema je ob tem poudaril, da je bil vladni zaključek glede vzroka smrti osnovan na "absolutnih dejstvih in nič drugega kot dejstvih".

Prsti usmerjeni proti Mušarafu
Člani stranke nekdanje premierke iz Pakistanske ljudske stranke so Perveza Mušarafa obtožili, da Butovi ni zagotovil dovolj varnosti, sploh po prvem, oktobrskem napadu nanjo. Med pogrebnim sprevodom je bilo slišati vzklike: "Mušaraf! Mušaraf! Maščevali se mu bomo! Tudi on bo kmalu dočakal smrt!" V revnem, pretežno kmetijskem Pakistanu, narašča nezadovoljstvo nad zdajšnjo vlado. "Vsi, ki jih poznam, so proti vladi, ki ne bi mogla prenesti, če bi Benazir zmagala na volitvah. Tako preprosto je to," je dejal eden izmed domačinov.

Al Kaida le grešni kozel?
Predstavniki stranke Butove so prepričani, da so poročila o tem, da je notranje ministrstvo prestreglo sporočilo vodje Al Kaide, Bajtulaha Mesuda, ko je čestital svojim ljudem za umor Butove, le vladna taktika za zakrivanje pravega krivca. "Vlada je živčna, zato je morala najti grešnega kozla," so dejali.

Ljudje za smrt priljubljene opozicijske voditeljice ne krivijo le Mušarafa, pač pa tudi Združene države Amerike, ki podpirajo nekdanjega generala, saj je Busheva administracija prepričana, da je prav on pravi človek za zagotovitev stabilnosti in njihov zaveznik v boju proti Al Kaidi in afganistanskim talibanom.

Šarif: Mušaraf je grožnja za državo
Opozicijski voditelj Navaz Šarif je Mušarafa pozval, naj "reši Pakistan" in takoj odstopi. "Ta človek predstavlja grožnjo za stabilnost v državi in je izvir vseh težav, ki jih imamo."

Podobnega mnenja je tudi Imran Khan, še ena izmed najvidnejših figur pakistanske opozicije, ki se je zavzel za ustanovitev sodne preiskave o umoru Butove, za odstop vlade in postavitev začasne vlade. Poleg tega Khan meni, da bi morali zaradi vse večjega nasilja in nemirov v državi parlamenatrne volitve, napovedane za osmega januarja, brez dvoma preložiti. "Mušarafove odločitve, da datum volitev ostane isti, ne razumem. To nima nobenega smisla. Kdo si bo sploh še upal udeležiti javnih shodov? Preprosto je vsak napad pripisati Al Kaidi, teroristom ali talibanom, ampak kdo se v resnici skriva za temi dejanji?" Če bodo volitve ostale ta dan, je njihov bojkot napovedal tudi Šarif.

O Mušarafovi krivdi tudi IFIMES
Oglasil se je tudi Mednarodni inštitiu za bližnjevzhodne in balkanske študije iz Ljubljane (IFIMES), ki je najprej izrazil žalost, ogorčenje in zaskrbljenost zaradi atentata, nato pa zapisal: "Največji delež odgovornosti za atentat na Benazir Buto nosi sedanji pakistanski predsednik Pervez Mušaraf, ki ni zagotovil ustrezne varnosti opozicijski voditeljici in ni odpravil pomanjkljivosti v pakistanski policiji. Poleg Mušarafa morajo odgovornost za atentat prevzeti verski voditelji v Pakistanu, ki so v tesni povezavi z versko hierarhijo Savdske Arabije in njihovo obveščevalno službo, ki je zelo aktivna v Pakistanu že od začetka sovjetske invazije na Afganistan."

Mesud: Al Kaida ne napada žensk
Predstavnik Bajtulaha Mesuda pa je zanikal odgovornost za četrtkov napad na Butovo. "Obtožbe ostro zanikam. Plemenske starešine imajo drugačne navade, predvsem pa ne napadamo žensk," je dejal predstavnik Mesuda, sicer enega najbolj iskanih vojaških voditeljev, ki ima svojo bazo v pokrajini Južni Vaziris tan na meji z Afganistanom.

Benazir Buto je umrla v četrtek, ko se je udeležila shoda v Ravalpindiju. Usoden zanjo je bil udarec ob streho avtomobila, ko se je hotela zaščititi pred eksplozijo.

A. P.

Obtožbe ostro zanikam. Plemenske starešine imajo drugačne navade, predvsem pa ne napadamo žensk.

Predstavnik Bajtulaha Mesuda
Kriza v Pakistanu
Pakistan po smrti Butove