Voditeljica pakistanske opozicije na shodu, ki je bil zanjo usoden. Foto: Reuters
Voditeljica pakistanske opozicije na shodu, ki je bil zanjo usoden. Foto: Reuters
Atentat v Pakistanu

Napad se je zgodil na konvoj vozil, v katerem je zapuščala prizorišče predvolilnega zborovanja v njeno podporo. Najprej naj bi jo napadalec ustrelil v vrat in prsi, nato pa se je razstrelil. Njen tiskovni predstavnik je najprej sporočil, da je premierka živa, kasneje pa se je izkazalo, da je hudo ranjena in je v bolnišnici podlegla poškodbam. V napadu je bilo poleg nje ubitih še 20 ljudi.

Mušaraf obsoja teroriste
Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf je dejal, da je napad delo teroristov in državljane pozval k podpori. Hkrati so pakistanske oblasti sporočile, da so varnostne sile v visoki pripravljenosti.

Protesti predvsem po vsej državi
Jezni privrženci Butove pa so se začeli zbirati na ulicah in protestirati proti njenem umoru. V Karačiju, ki je prestilnica province Sind, v kateri je živela, naj bi celo zažgali tri banke ter vladni in poštni urad. Na mnogih prizoriščih protestov je mogoče slišati streljanje. Nekateri protestniki so tudi vzklikali slogane proti predsedniku Mušarafu. Večino trgovin in nakupovalnih centrov so zaprli. Neki policijski predstavnik je dejal, da so težave praktično povsod.

Šarif obsoja Mušarafa
Opozicijski kolega Butove in nekadnji pakistanski premier Navaz Šarif pa je zaradi atentata napovedal bojkot splošnih volitev, napovedanih za 8. januar. "Svobodne volitve niso mogoče ob prisotnosti Mušarafa. On je osnovni vzrok vseh problemov," je še dodal.

Sodelavka londonskega analitičnega centa Chatham House in dobra poznavalka razmer v Pakistanu Farzana Šaik je dejala, da je bil z umorom ustavljen volilni proces in da bi morali volitve preložiti. Po njenem mnenju bo Mušaraf zelo verjetno zopet razglasil izredno stanje.

Butova že bila tarča napada
Gre za najhujše nasilno dejanje v letu, ko so se varnostne razmere v Pakistanu močno zaostrile. Že ko se je vrnila v Pakistan, je bil njen konvoj tarča napada samomorilskega napadalca, pri tem pa je bilo ubitih 139 ljudi, ki so jo prišli pozdravit. Sama jo je takrat odnesla brez poškodb.

V sredo pa je v svoji kampanji za januarske volitve napovedala, da se bo zavzemala za pravice delavcev. Butova si je želela na volitvah premagati Mušarafa.

Razmere že dalj časa napete
Politične razmere v Pakistanu so že dalj časa napete. Potem ko je 16. decembra predsednik Pervez Mušaraf preklical izredne razmere, ki jih je razglasil novembra, se nasilje pred volitvami, ki bodo januarja, vsak dan stopnjuje.

M. R.

Atentat v Pakistanu
Eden zadnjih trenutkov Butove na shodu pred tisočimi privrženci. Foto: EPA
Ti so mahali z zastavami njene stranke in z njenimi plakati. Foto: EPA
Razdejanje po eksploziji je bilo popolno. Foto: EPA
Pakistanec s krvavimi rokami in plakatom Benazir Buto joče za izgubo voditeljice. Foto: EPA
V napadu naj bi bilo ubitih 20 ljudi. Foto: EPA
Pakistanski predsednik je za napade obtožil teroriste, državljane pa pozval, naj ne povzročajo nemirov. Foto: EPA
Vendar pa privrženci Butove ne zaupajo predsedniku in so povzročili veliko škode. Foto: EPA
Kot kaže, bo v Pakistanu pred volitvami še vroče. Foto: EPA