Kosovski premier meni, da je bila v VS sprejeta zgodovinska odločitev. Foto: EPA
Kosovski premier meni, da je bila v VS sprejeta zgodovinska odločitev. Foto: EPA
Vuk Drašković
Zunanji minister SČG-ja meni, da ne more biti dveh Albanij, kar bi po njegovem dobili z neodvisnostjo Kosova. Foto: EPA

Srbski mediji so poročali, da voditelji na Kosovu odločitev VS-a označujejo za zgodovinsko, ki naj bi predstavljala nov korak na poti k neodvisnosti pokrajine. To na bi dejal kosovski premier Bajram Kosumi, ki je dodal, da bo neodvisno Kosovo primer državljanske demokracije, sožitja in spoštovanja človekovih pravic.

Po besedah Muhameta Hamiti, predstavnika kosovskega predsednika Ibrahima Rugove, naj bi šlo za trenutek, na katerega so v Prištini čakali predolgo. Dodal je, da sklep Varnostnega sveta omogoča vstop v poslednjo fazo oblikovanja neodvisnosti pokrajine, ki bo zagotovila dostojanstveno življenje prebivalcem Kosova in stabilnost v regiji.

Beograd pa je ponovil stališče, ki ga je že v ponedeljek v VS-u izpostavil srbski premier Vojislav Koštunica, ko je dejal, da bo rešitev glede Kosova spoštovala suverenost in ozemeljsko nedotakljivost SČG-ja.

Zunanji minister SČG-ja Vuk Drašković je med uradnim obiskom na Kitajskem povedal, da potegovanje za neodvisnost Kosova pomeni razločno zahtevo po še eni albanski državi. Izpostavil je, da nimamo dveh Francij, ali dveh
Italij ali dveh Kitajsk in tudi ne dveh Srbij, zato po njegovem mnenju ne more biti tudi dveh Albanij.

Podgorica, ki se boji, da bi lahko pogajanja ogrozila njena prizadevanja za samostojnost, je Kosovo označila kot problem Srbije.