Rodrigo Duterte bi lahko postal 16. predsednik Filipinov. Foto: Reuters
Rodrigo Duterte bi lahko postal 16. predsednik Filipinov. Foto: Reuters
Poslancem je zagrozil, da bo ukinil kongres, če ne bodo spoštovali njegovih ukazov. Foto: Reuters

Po preštetih 58 odstotkih volilnih glasov je dolgoletni župan velemesta Davao Rodrigo Duterte, ki ga nekateri primerjajo celo z Donaldom Trumpom, osvojil 10,058.740 glasov. Sledita mu senatorka Grace Poe (5,713.909) in kandidat sedanje vlade, nekdanji notranji minister Manuel Roxas (5,562.958).

Preberite tudi:
Kdo je Rodrigo Duterte


Potencial za diktatorja?

Levičarski Duterte, ki se ga je oprijel vzdevek Digong, je volivcem obljubljal srdit boj proti kriminalu in korupciji. Pripravljen je pobiti tudi do sto tisoč kriminalcev, samo da reši Filipine.

Favorit na predsedniških volitvah, 71-letni Duterte, ki se hvalisa, da je serijski prešuštnik, je sprožil ogorčenje, ko se je na predvolilnem zborovanju pošalil, da bi posilil avstralsko misijonarko, ki je bila spolno zlorabljena in umorjena med uporom v enem od filipinskih zaporov leta 1989. Svojo hčerko, ki je javno spregovorila, da je bila spolno zlorabljena, je označil za "kraljico dramatiziranja", poslancem pa je zagrozil, da bo ukinil kongres, če ne bodo spoštovali njegovih ukazov.

Nekaj dni pred volitvami so na njegov račun prišle obtožbe, da ima na skrivnih računih na milijone dolarjev, česar ni zanikal. Njegovi kritiki so večkrat opozorili, da ima Duterte potencial, da postane diktator. Duterte je pridobil podporo v vseh slojih filipinske družbe, ker se predstavlja za politika, ki ni pripadnik vladajočih elit in hitro postreže z rešitvami za trdovratne probleme, kot sta kriminal in revščina.

54 milijonov volilnih upravičencev na Filipinih poleg predsednika na splošnih volitvah voli še druge funkcionarje. Kar 44.960 kandidatov se poteguje za 18.067 položajev, med drugim še za položaj podpredsednika, 12 senatorjev, 235 članov kongresa, 81 guvernerjev in viceguvernerjev provinc in več tisoč občinskih funkcionarjev.

Nasilje na volitvah
V 100-milijonski državi, kjer je politično nasilje že dolgo problem, tudi volitve spremlja nasilje. V več incidentih je bilo ubitih deset ljudi. Najbolj smrtonosen je bil napad v mestu Rosario blizu prestolnice Manila, kjer so ob zori iz zasede ubili sedem ljudi. V kraju Guindulungan na jugu države, kjer imajo nekateri politiki svoje zasebne vojske, so na volišču ubili volivca. V mestu Sultan Kudarat, kjer je oporišče največje muslimanske uporniške skupine, je 20 moških iz volilnega središča odneslo volilne naprave.

Predstavnica volilne komisije Rowena Guanzon je kljub temu prepričana, da nasilje na volitve ne bo imelo vpliva, saj gre za izolirane incidente v znanih žariščih, kjer so nameščene dodatne varnostne sile.