Revnih privržencev Maleme večinoma ni zmotilo njegovo življenje na veliki nogi, po katerem je bil tudi znan. Foto: EPA
Revnih privržencev Maleme večinoma ni zmotilo njegovo življenje na veliki nogi, po katerem je bil tudi znan. Foto: EPA
JAR
S svojimi gorečimi govori je Malema vedno privabil množice poslušalcev. Foto: EPA

Disciplinska komisija ANC-ja je Malemo izključila iz stranke, saj je povzročil razprtije in stranko spravil na slab glas. Če so njegove pesmi z vsebino, nastrojeno proti belcem, in izjave o potrebi po menjavi režima v Bocvani odmevale predvsem med domačo javnostjo v Južnoafriški republiki, pa se je mednarodna javnost s tujimi vlagatelji na čelu zganila, ko je začel govoriti o podržavljenju rudnikov v eni izmed držav, najbogatejših z rudninami.

30-letni Malema je sporna politična osebnost, ki je doživela bliskovit vzpon na domačem političnem prizorišču in nekateri so v njem že videli bojevitega Mandelo v mladih letih. Malema je razdelil prebivalce JAR-a.

Največ privržencev si je pridobil med mladimi in revnimi, ki skoraj 20 let po padcu apartheida še vedno čakajo na boljše življenje in so v njem videli vir navdiha v boju za pravice temnopoltega prebivalstva.

Drugi so v njem videli nevarnega populista, ki ga bolj kot skrb za revne zanima pozornost medijev. Nekateri so ga celo začeli primerjati s predsednikom Zimbabveja Robertom Mugabejem, ki se je pred desetimi leti lotil spornega podržavljanja lastnine v rokah belopoltih kmetov.

Leta 2010 je Malema celo izrazil podporo Mugabeju in si s tem prislužil disciplinski ukrep. Sporni so bili tudi njegovi posli pri podeljevanju državnih poslov v njegovi rodni pokrajini Limpopo, s katerimi naj bi zaslužil milijone.

Ni obžalovanja, ni popuščanja
Novembra je ANC odločil, da je Malema kriv kršitve strankinih pravil, saj je vnašal razkol in spodkopaval njeno kredibilnost s tem, ko je pozval k strmoglavljenju demokratično izvoljene vlade v sosednji Bocvani, ki jo je označil za lutko v rokah ZDA in Zahoda.

ANC ga je kaznoval z začasno petletno izključitvijo iz stranke, a mu je dovolil obdržati položaje, dokler se obravnava njegova pritožba. Ker v tem času ni pokazal nobenega obžalovanja, ga je v sredo doletela še hujša kazen v obliki dokončne izključitve.

"Do smrti se bom boril za to, v kar verjamem. To ni konec poti," se je na odločitev stranke o izključitvi odzval Malema, ki ima 14 dni časa, da se še pritoži. Zaradi izključitve so v njegovem rojstnem mestu Polokwane ponoči izbruhnili spopadi med njegovimi privrženci in nasprotniki.

Izključitve Maleme je še najbolj vesel predsednik JAR-a Jacob Zuma, ki je najprej užival podporo mladega voditelja, saj je celo dejal, da bi "ubijal" za Zumo, vendar je nato postal eden najbolj gorečih kritikov predsednika. Zuma se lahko zdaj v miru pripravi na volitve za predsednika ANC-ja konec letošnjega leta in nato brezskrbno počaka na naslednje volitve za predsednika države.