Renzi je prepričan o parlamentarni podpori za njegovo vlado. Foto: EPA
Renzi je prepričan o parlamentarni podpori za njegovo vlado. Foto: EPA
Nekdanji premier Silvio Berlusconi je zavrnil sodelovanje v vladi, a je Renzija pohvalil. Foto: EPA

Renzi ekipi napoveduje parlamentarno podporo. Kot je dejal, bo njegova vlada uživala podporo iste koalicije, ki je podpirala premierja Enrica Letto. To koalicijo pa sestavljajo Renzijeva levosredinska Demokratska stranka, Nova desna sredina notranjega ministra Angelina Alfana in nekaj manjših sredinskih strank.

V soboto naj bi se Renzi znova podal do predsednika države Giorgia Napolitana, kjer bo še uradno sprejel mandat za sestavo vlade. V ponedeljek je mandat namreč sprejel s pridržkom, pri čemer je šlo za običajno previdnost, ki bodočim premierjem v Italiji omogoča seznanitev s stališči koalicijskih partnerjev, preden uradno prevzamejo položaj.

Renzi o konkretnih imenih za člane vlade še ni govoril, je pa mogoče slišati, da naj bi več vplivnih oseb zavrnilo njegovo vabilo v vlado, pogajanja z Alfanom o posameznih imenih pa naj bi bila težja od pričakovanj. Proces potrjevanja ministrov v obeh domovih italijanskega parlamenta bi se lahko začel že v ponedeljek.

Berlusconi pohvalil Renzija
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi je vstop v novo italijansko vladno koalicijo zavrnil, a je Renzija pohvalil. Dobri odnosi med politikoma, ki sta se že januarja uskladila na temo reforme volilne zakonodaje, pa bi bodočemu italijanskemu premierju lahko škodili. Nekateri so mu namreč že očitali, da je reformo pravosodnega sistema med svoje prioritete umestil, da bi lahko prek nje pomagal Berlusconiju.

Slabše odnose ima Renzi z voditeljem opozicijskega gibanja Pet zvezd, Beppejem Grillom, s katerim se je besedno spopadel. Grillo je pogovore z Renzijem sprva zavrnil, nato pa si je premislil, a sogovorniku na srečanju, ki ga je na njegovo zahtevo prenašala televizija, ni dal veliko priložnosti za besedo.

"Želim vam pojasniti, kaj nameravamo storiti v prihodnjih štirih mesecih," je začel Renzi, a ga je Grillo takoj prekinil in mu v naslednjih desetih minutah komaj še pustil do besede. "Niste kredibilna oseba, kar koli rečete, ni kredibilno," je poudarjal Grillo. "Ne želim govoriti z vami. Ste dobra oseba, ki pa predstavlja gnil sistem, ki ga želimo v celoti spremeniti," je med drugim dejal Grillo.

Renzi je pozneje pojasnil, da ga je za sogovornika "precej sram". Volivce gibanja Petih zvezd je prek Twitterja pozval, naj spremenijo svoje mnenje. "Prijatelji, zaslužite si več," jim je sporočil.