Junaškega Malijca je sprejel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Junaškega Malijca je sprejel tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Gassama ni pomišljal in je naglo splezal do četrtega nadstropja. Foto: Reuters
Malijski prebežnik v Franciji rešil otroka

Dobil je dovoljenje za prebivanje, poleg tega pa podpisal pogodbo o pripravništvu v vrstah pariških gasilcev.

Gassamu, ki je lani jeseni v Francijo prispel iz Malija, je na sprejemu v ponedeljek francoski predsednik Emmanuel Macron obljubil državljanstvo zaradi izjemnega poguma, ki ga je izkazal, ko je rešil štiriletnega dečka.

Ta je visel z balkona v četrtem nadstropju stavbe na severu Pariza, 22-letnemu Gassamu pa ga je s plezalnim podvigom, zaradi katerega si je prislužil oznako "spiderman", uspelo rešiti. Mladenič je dečka opazil, ko je bil ravno s prijatelji na poti, da bi skupaj gledali finale Lige prvakov.

"Stekel sem čez cesto brez obotavljanja. Ko sem začel plezati, mi je to dalo moči, da priplezam do cilja. Bog mi je pomagal," je povedal za medije.

Brat že desetletja v Franciji
Danes je Gassama uredil vse potrebne papirje za pridobitev dovoljenja za prebivanje, kar pomeni prvi korak na poti do pridobitve državljanstva.

Do zdaj je imel potrebne papirje za prebivanje v Italiji, kar je bila njegova vstopna točka v Evropo po mučni morski poti čez Sredozemlje iz Libije, a se je želel pridružiti starejšemu bratu, ki živi v Franciji že desetletja.

Poleg tega je podpisal pogodbo za desetmesečno opravljanje pripravništva v vrstah pariških gasilcev. Za delo naj bi prejemal približno 600 evrov mesečno.

Očeta policija pridržala
Za njegovo požrtvovalno dejanje se mu je zahvalila tudi družina rešenega dečka. Dečkova babica, ki tako kot njegova mama živi na otoku Reunion, je za radio RMC dejala, da jo je posnetek reševanja močno ganil.

"Resnično je junak," je dejala, saj ni samo stal in opazoval dogajanja, ampak rešil fantka. Zahvalila se je tudi fantkova mama.

Dečkov oče, ki z njim sam živi v Parizu, ga je v soboto pustil samega doma in odšel po nakupih, nato pa se je po navedbah policije še zadržal z igranjem igre pokemon go. Zaradi obtožbe zanemarjanja starševskih dolžnosti so ga v ponedeljek pridržali, a ga tudi izpustili. Krivdo naj bi priznal in izrazil "globoko obžalovanje".

Malijski prebežnik v Franciji rešil otroka