Foto:
Foto:
Riceova je imela pomemben zunanjepolitični govor na eni od tokijskih univerz.

Na pogovorih na Japonskem je azijske zaveznice pozvala, naj dejavneje pristopijo k prepričevanju Pjongjanga o ponovnem začetku pogajanj o njegovem jedrskem programu.

ZDA morajo biti bolj fleksibilne
Azijske države, ki sodelujejo v šeststranskih pogovorih, pa od ZDA pričakujejo, da bodo bolj fleksibilne, saj bodo tako lažje dosegle vnovičen zagon pogovorov. Pogajanja o jedrskem programu Severne Koreje mirujejo že od lanskega junija.

Vendar pa v tokratnem nastopu Riceova ni uporabila oznake podružnica tiranije, zaradi katere je uradni Pjongjang zahteval opravičilo. Poudarila pa je, da ZDA ne nameravajo napasti Severne Koreje.

Govor ni bil ultimat
Visoki ameriški predstavnik je dejal, da govor Riceove ni bil mišljen kot ultimat Severni Koreji, vendar pa ni povedal, na kakšen način bodo ZDA posredovale, če uradni Pjongjang še vedno ne bo sedel za pogajalsko mizo.

Kitajsko je pozvala, naj si prizadeva za razvoj demokracije v državi, Japonsko pa, naj umakne prepoved uvoza za ameriško govedino.

Iz Japonske v Južno Korejo
Riceova je na azijski turneji že obiskala Indijo, Pakistan in Afganistan, iz Japonske pa je odpotovala v Južno Korejo. Zadnja postaja na njeni azijski turneji je Kitajska.