Kardinal Rode je sprejel slovenske škofe, ki so opravili obisk ad limina apostolorum. Foto: SŠK
Kardinal Rode je sprejel slovenske škofe, ki so opravili obisk ad limina apostolorum. Foto: SŠK
Slovenski škofi v Vatikanu

Prefekt papeške kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja kardinal Rode je med mašo, ki so se je udeležili tudi romarji iz Slovenije, povedal, da so Slovenci od nekdaj živeli dar katoliške vere, ki je prišla do izraza predvsem med revolucijo in po njej sredi 20. stoletja. "To obdobje zločinov in nezvestobe, ki vse bolj prodira v narodovo zavest kot čas nasilja in smrti, je v nas pustilo ponižujoče sledove, ki jih moramo čim prej izbrisati iz našega mišljenja in ravnanja," meni Rode.

Kratenje pravic staršev?
Dotaknil se je tudi vprašanja verouka v šolah in dejal, da v slovenskih šolah vladata zadrtost in kratenje pravic staršev glede verske in moralne vzgoje njihovih otrok. Dodal je, da slovenska Cerkev z molkom ne bi smela ustvarjati vtisa, da je to normalno. Zavzel se je za ločitev Cerkve in države, a "ne za sovražno ločitev, ki Cerkev izloča iz javnosti".

Slovenski škofi so med obiskom v Rimu prefektu Rodetu predstavili življenje redovnic in redovnikov v Sloveniji, sprejel pa jih je tudi papež Benedikt XVI.

Izzivi "zahodne" sekularizacije
Rode je opozoril še na sekularizacijo zahodnega kova, ki je - tako je menil tudi papež Benedikt XVI. - temeljni izziv Cerkve na Slovenskem in "najbrž zahrbtnejša od marksistične". Kot njene posledice je omenil nenasitno hlastanje za gmotnimi dobrinami, upadanje števila rojstev, krizo družine, nespoštovanje spočetega življenja, zmanjševanje obiska cerkev, vedno manjše zanimanje za duhovniški in redovniški poklic ter visoko število samomorov in različne odvisnosti.

T. V.

Slovenski škofi v Vatikanu