Protestniki so oblikovali sedem kilometrov dolgo človeško verigo. Foto: EPA
Protestniki so oblikovali sedem kilometrov dolgo človeško verigo. Foto: EPA

Kanadsko podjetje Gabriel Resources namerava v novem rudniku v vasi Rosia Montana letno izkopati 300 ton zlata in 1.600 ton srebra, čemur številni Romuni ostro nasprotujejo.

"Skupaj lahko rešimo Rosio Montano," so vzklikali protestniki pred parlamentom v romunski prestolnici.

Nasprotniki odprtja rudnika svarijo, da bo na stotine družin izseljenih, če se bodo načrti kanadskega podjetja uresničili, ob tem pa bodo uničeni tudi štirje gorski vrhovi, kjer bodo izkopavali rudo.

"Samo pritisk na ulicah lahko prisili politike, da bodo ta projekt, ki je zelo nevaren za okolje, ustavili," je dejala protestnica Stefania Iordache.

Desnosredinska vlada premierja Victorja Ponte je pretekli mesec parlamentu predložila predlog zakona, ki bi omogočil odprtje rudnika. Vladna odločitev je povzročila veliko jeze med državljani in izzvala največje proteste v Romuniji v zadnjih 20 letih.

Predlog zakona bi kanadskemu podjetju olajšal razlastitve lastnikov zemlje in pridobivanje dovoljenj od lokalnih oblasti.

Po več tednov trajajočih protestih je vlada na začetku tega tedna preložila glasovanje v parlamentu na november, potem ko je premier Ponta privolil v ustanovitev odbora, ki bo podrobno pregledal projekt.

Kanadsko podjetje je napovedalo, da bo v 16-letnem obdobju črpanja rude zagotovilo 900 delovnih mest, hkrati pa regiji in lokalni skupnosti obljublja tudi ekonomske, okoljske, kulturne in socialne koristi.