Medvedjev je gostil Singha. Ob Kitajski je Indija največji kupec ruskega orožja. Foto: Reuters
Medvedjev je gostil Singha. Ob Kitajski je Indija največji kupec ruskega orožja. Foto: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je v Moskvi sprejel indijskega premierja Manmohana Singha. Državi sta ob tej priložnosti podpisali več dvostranskih sporazumov, med drugim o jedrski energiji in prodaji orožja.

Indija kupovala orožje ...
Podrobnosti podpisanih pogodb niso znane. Poznavalci so pred srečanjem napovedovali, da bi Singh lahko od Rusije kupil 80 ruskih Mi-17 helikopterjev za milijardo dolarjev in podpisal pogodbe za nakup raket Brahmos, ki bi jih namestili na v Rusiji izdelana bojna letala Suhoj. Državi že sodelujeta pri izdelavi modernega nadzvočnega lovca, ki bi bil neviden za radarje.

... Rusija bo gradile jedrske objekte
Moskva in New Delhi sta se dogovorila, da bo Rusija v Indiji gradila več jedrskih reaktorjev. Jedrski dogovor bi lahko pomembno povečal izvoz jedrskega goriva iz Rusije v Indijo. "Pozdravljamo sodelovanje Rusije pri širitvi našega programa jedrske energije," je ob podpisu sporazuma dejal Singh. "Uspešen konec pogajanj o medvladnem sporazumu o sodelovanju na področju miroljubne rabe jedrske energije je velik korak naprej," je dodal.

"V prihodnost gledamo z optimizmom," je Medvedjev pozdravil premierja države, ki jo Rusija vidi kot pomembno partnerico.

Rešen spor glede letalonosilke
Državnika sta ugriznila tudi v kislo jabolko, ki je grenilo odnose med državama. Indija je leta 2004 kupila letalonosilko Admiral Gorškov, ki pa ji je Rusija še vedno ni izročila. Leta 2007 je zahtevala dodatne 1,2 milijarde dolarjev za popravilo 30 let stare ladje. Po pogovorih v Moskvi bo Rusija letalonosilko dostavila Indiji.