Rusija ima v Gruziji dve oporišči, ki naj bi jih zapustila do leta 2008, vendar pa je po zadnjem sporu sporočila, da bo še razmislila o umiku. Foto: EPA
Rusija ima v Gruziji dve oporišči, ki naj bi jih zapustila do leta 2008, vendar pa je po zadnjem sporu sporočila, da bo še razmislila o umiku. Foto: EPA
Lavrov o gruzijskem predsedniku Sakašviliju

Rusija je zelo velika, zelo močna in zelo resna država. Na to je treba računati.

Tiskovni predstavnik Kremlja
Mihail Sakašvili in Vladimir Putin
Gruzijski in ruski predsednik nista preveč naklonjena drug drugemu. Foto: EPA

Lavrov je pojasnil, da zapora vseh prometnih in celo poštnih povezav med državama ostaja zaradi nevarnosti tihotapljenja nezakonitega denarja iz Rusije v Gruzijo. Minister ni želel povedati, kdaj bodo ukrepi, ki jih je sprožilo zajetje štirih ruskih oficirjev v Tbilisiju, odpravljeni.

Rusija je prekinila železniške, letalske, morske in tudi poštne vezi z Gruzijo, potem ko je Gruzija ruske častnike obtožila vohunjenja, a jih je medtem v znak dobre volje že izročila predstavnikom Ovseja, ki jih bodo predali Rusiji.

Lavrov je med drugim gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija obtožil militarizma, obenem pa je podvomil o zakonitosti njegovega mandata. "Vsi vemo, kako je prišel na oblast: z odpravo ustavnega redu in legitimitete takratnemu parlamentu," je dejal.

"Tistim, ki oborožujejo Gruzijo, ne bomo dajali potuhe," še pojasnjuje Lavrov. Rusija namreč verjame, da se Gruzija pripravlja na vojaško priključitev separatističnih pokrajin Južne Osetije in Abhazije, ki ju Moskva podpira.

Rusija se ne zmeni za pozive


Evropska komisarka za zunanje zadeve Benita Ferrero Waldner, ki je obisku v Tbilisiju, je izrazila upanje, da bo Rusija umaknila ukrepe, saj ti po njenem mnenju ne vodijo nikamor, še posebej ne v tem primeru. Moskva se do zdaj ni zmenila za take in podobne pozive, ki so prihajali z Zahoda, in je napovedala, da bodo ukrepi veljali še nekaj časa.

Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja je vse odvisno od ravnanja gruzijske vlade in njene zunanje politike do Rusije. Hkrati upa na prevlado modrosti znotraj gruzijskega političnega vrha, čeprav te do zdaj ni bilo mogoče videti.

Ruski parlament bo ta teden razpravljal o predlogu zakona, ki bi prepovedal pošiljanje denarja prek meje, kar bi bil hud udarec za gruzijsko gospodarstvo, ki je močno odvisno od prejemkov Gruzijcev, ki živijo in delajo v tujini, predvsem v Rusiji. Kar šestino gruzijskega BDP-ja sestavljajo prejemki sorodnikov iz Rusije, kjer je milijon Gruzijcev.

Naraščanje napetosti
Napetosti med Rusijo in Gruzijo se stopnjujejo od leta 2003, ko je z žametno revolucijo na oblast v Gruziji prišel prozahodno usmerjeni Mihail Sakašvili, ki ga močno podpirajo ZDA in evropske države. Sakašvili je že kmalu začel kritizirati ruski vpliv na tem območju in si prizadeval za približevanje te kavkaške republike zvezi Nato in EU-ju. Rusijo je obtožil, da podpira separatiste v gruzijskih pokrajinah Abhaziji in Južni Osetiji. Tokratni spor je najhuši do zdaj, zato se vsi bojijo, da bi napetosti lahko prerasle v hujšo krizo.

Lavrov o gruzijskem predsedniku Sakašviliju

Rusija je zelo velika, zelo močna in zelo resna država. Na to je treba računati.

Tiskovni predstavnik Kremlja