Ukrajinski vojaki pri Pokrovsku, ki ga že več tednov skušajo zasesti ruske sile. Foto: Reuters
Ukrajinski vojaki pri Pokrovsku, ki ga že več tednov skušajo zasesti ruske sile. Foto: Reuters

V televizijskem govoru je Zelenski povedal, da se ukrajinske sile zavedajo, kaj poskuša storiti Rusija na fronti v Pokrovsku na vzhodu Ukrajine, zato Kijev po njegovih besedah temu primerno krepi sile na tem območju.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so ruske sile v Doneški oblasti zavzele vas Zelane, ki leži med mestoma Doneck in Pokrovsk, na delu fronte, kjer trenutno potekajo najhujši spopadi. Z zavzetjem vasi Rusija tako nadaljuje prodor na vzhodu Ukrajine, od koder že več tednov poroča o napredovanju svojih sil.

Pred kratkim so ruske sile zavzele vas Sviridonivka in kraja Zalizne ter Nju Jork v Donecku. S tem se približujejo strateško pomembnemu Pokrovsku, kjer so oblasti v ponedeljek odredile evakuacijo družin z otroki. Pokrovsk leži na ključni poti za oskrbo ukrajinskih enot in mest na vzhodni fronti ter je že dolgo tarča ruske vojske.

Ruske sile so ob tem ponoči z 69 letalniki in tremi raketami napadle številne ukrajinske oblasti, med njimi Kijevsko, Hersonsko, Sumsko, Dnipropetrovsko in Mikolajivsko oblast. Zračna obramba je sestrelila 50 letalnikov in eno raketo.

Tarča napadov je bil med drugim tudi Kijev, od koder poročajo, da so ostanki sestreljenih letalnikov poškodovali hišo.

Ukrajinske sile pri mestu Časiv Jar v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters
Ukrajinske sile pri mestu Časiv Jar v Donecku na vzhodu Ukrajine. Foto: Reuters

Ukrajinski predsednik je v večernem govoru zaveznike pozval, naj se držijo dogovorjenih časovnic za dobave streliva ukrajinski vojski, ki je 6. avgusta izvedla nepričakovan vdor v rusko obmejno Kursko oblast, kjer je ponekod prodrla do 35 kilometrov globoko in zavzela več naselij.

"To je temeljnega pomena za našo obrambo," je glede zahodnih dobav orožja dejal Zelenski, ki je povedal, da ukrajinske sile nadzorujejo nekatera območja v Kursku, vendar več podrobnosti o poteku operacije ni razkril.

Ameriške rakete uporabljene v Kursku

Ukrajinska vojska je pred tem sporočila, da je pri napadih na pontonske mostove v ruski obmejni Kurski oblasti uporabila rakete ameriške izdelave himars.

Po navedbah predstavnikov ruskih oblasti so ukrajinske sile uničile najmanj tri mostove čez reko Sejm, odkar je Kijev pred več kot dvema tednoma sprožil presenetljiv napad na Kursk.

"Kam izginjajo ruski pontonski mostovi v Kurski oblasti? Operaterji jih natančno uničujejo," so pripadniki posebnih enot ukrajinske vojske zapisali na omrežju Telegram, kar je po poročanju Reutersa prvo priznanje o uporabi ameriških raket daljšega dosega v ukrajinski operaciji v ruski obmejni oblasti.

Zahodni zavezniki so Ukrajini prepovedali izvajanje napadov z zahodnim orožjem na rusko ozemlje, a so nato Kijevu dovolili uporabo za napade na obmejna območja, potem ko je od tam spomladi Rusija sprožila ofenzivo na ukrajinsko obmejno regijo Harkov.

Satelitski posnetek prikazuje oblak dima na območju, kjer je bil v Kurski oblasti uničen pontonski most. Foto: Reuters
Satelitski posnetek prikazuje oblak dima na območju, kjer je bil v Kurski oblasti uničen pontonski most. Foto: Reuters

Kremelj je uporabo zahodnega orožja pri napadih na rusko ozemlje označil za stopnjevanje napetosti.

Nemški kancler Olaf Scholz pričakuje, da bo ukrajinski vdor na rusko ozemlje "prostorsko in verjetno tudi časovno zelo omejena operacija". Povedal je, da o ukrajinskih načrtih za operacijo Berlin ni bil predhodno obveščen.

Medvedjev: Nobenih pogajanj

Namestnik vodje ruskega varnostnega sveta in nekdanji predsednik države Dmitrij Medvedjev je medtem sporočil, da zaradi ukrajinskega vdora na rusko ozemlje ne bo pogajanj med Kijevom in Moskvo, dokler Ukrajina ne bo povsem poražena na bojišču.

"Naključni pogovori samooklicanih posrednikov na temo miru so utihnili. Tudi če tega ne povedo na glas, pa se vsi zavedajo realnosti situacije," je sporočil in Zahod obtožil, da je poslabšal položaj Ukrajine, ki je po njegovih besedah še vedno pod njihovim nadzorom. "Nobenih pogajanj, dokler sovražnik ni popolnoma uničen," je še dodal.

Ukrajinski letalniki sestreljeni pred Moskvo

Ruske sile so zgodaj davi sestrelile najmanj 11 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov, ki so bili na poti proti Moskvi. Več letalnikov so sestrelili še v Tulski in Brjanski oblasti, nad Rostovom pa so sestrelili raketo. Poročil o škodi ali žrtvah ni.

Župan Moskve Sergej Sobjanin je sporočil, da je bilo na poti proti prestolnici deset brezpilotnih letalnikov, ki so jih sestrelili. Nekateri so strmoglavili le nekaj deset kilometrov od Moskve.

"To je eden največjih poskusov napada na Moskvo z brezpilotnimi letalniki do zdaj," je dejal.

Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek, na katerem naj bi bila uničena ukrajinska vojaška vozila v Kurski oblasti. Foto: Reuters
Rusko obrambno ministrstvo je objavilo posnetek, na katerem naj bi bila uničena ukrajinska vojaška vozila v Kurski oblasti. Foto: Reuters

Rusko obrambno ministrstvo je potrdilo sestrelitev 45 letalnikov, med njimi 11 v Moskovski oblasti. Prvega od letalnikov, ki so leteli proti Moskvi, so sestrelili v bližini prestolnice nekaj minut po 3. uri. Po prvih ocenah ostanki sestreljenih letalnikov niso povzročili materialne škode ali ranili ljudi.

23 letalnikov so sestrelili v obmejni Brjanski oblasti. Medtem je bila raketa sestreljena v Rostovski oblasti na jugu Rusije. Po prvih ugotovitvah v nobenem od primerov ni bilo žrtev in uničenja.

Ukrajinske oblasti se na navedbe za zdaj niso odzvale.

Od ruske invazije februarja 2022 Ukrajino dnevno napadajo ruske letalske sile. Ponoči so med drugim o eksplozijah poročali tudi iz zahodne ukrajinske Hmeljniške oblasti.

Ukrajina je medtem v zadnjih mesecih predvsem okrepila napade na energetsko infrastrukturo Rusije.

V Kursku se nadaljujejo boji med ruskimi in ukrajinskimi silami