Številni podpisani dogovori utrjujejo vezi med državama. Foto: Reuters
Številni podpisani dogovori utrjujejo vezi med državama. Foto: Reuters
Dmitrij Medvedjev in Viktor Juščenko
Nekoliko presenetljivo se je Medvedjev poklonil žrtvam lakote, ki so v sovjetski Ukrajini umrle med letoma 1921 in 1947. Juščenko je na jezo Moskve zahteval, da mednarodna skupnnost lakoto prizna kot genocid nekdanjega sovjetskega voditelja Josipa Stalina. Janukovič je to zahtevo opustil. Foto: Reuters

"Rusija je kot članica skupin G-20 in G-8 pripravljena pomagati Ukrajini, vključno pri iskanju podpore Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Rusija je pripravljena pomagati modernizirati ukrajinsko gospodarstvo," je Medvedjev povedal ob svojem prvem uradnem obisku v Kijevu, med katerim je z gostiteljem, ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem podpisal več pogodb o sodelovanju.

Kijev želi posojilo IMF-a
Ukrajina si skuša zagotoviti 19 milijard dolarjev kreditov pri IMF-u, s katerimi naj bi letos zmanjšala javnofinančni primanjkljaj na 5,3 odstotka bruto državnega proizvoda (BDP).

Odnosi med državama so se močno in hitro izboljšali, odkar je oblast v državi prevzel proruski Janukovič, medtem ko je med državama vel mrzel veter v času predsedovanja Janukovičevega predhodnika Viktorja Jušćenka.

Medvedjev dobil partnerja za sklepanje poslov
Medvedjev je izrazil zadovoljstvo, da ima v Kijevu sogovornika, s katerim lahko sklepa posle. Janukovič in Medvedjev sta aprila podpisala dogovor o podaljšanju najemne pogodbe ukrajinskega pristanišča Sevastopol za rusko črnomorsko floto do leta 2042 v zameno za nižjo ceno ruskega plina.

Predsednika sta v Kijevu med drugim podpisala pogodbe o demarkaciji meje, sodelovanju bank, sodelovanju med varnostnimi službami obeh držav in satelitski navigaciji.

Janukovič EU-ju ne obrača hrbta
Janukovič se ni z velikim navdušenjem odzval na predlog Moskve, da bi se združila ukrajinsko energetsko podjetje Naftogas in ruski velikan Gazprom, in je predlagal, da bi v pogovorih o združitvi in posodobitvi zastarelih ukrajinskih plino- in naftovodov sodelovala tudi Evropska unija, v katero preko Ukrajine doteka ruski plin in nafta.