Voditelja Nemčije in Rusije sta govorila o varnostnih vprašanjih in gospodarskem sodelovanju. Foto: EPA
Voditelja Nemčije in Rusije sta govorila o varnostnih vprašanjih in gospodarskem sodelovanju. Foto: EPA
Angela Merkel in Dmitrij Medvedjev
Sprejem na rdeči preprogi pred častno enoto nemške vojske. Foto: EPA
Medvedjev na Kitajskem
Prva uradna pot predsednika Medvedjeva na tuje je bila konec maja na Kitajsko. Foto: EPA

Na konferenci skupaj z nemško kanclerko Angelo Merkel je dejal, da ga skrbijo predvsem odnosi pri varnostnih vprašanjih. Novi ruski predsednik je to povedal na skupni novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel. To je prvi uradni obisk ruskega predsednika v Evropi po prevzemu položaja 7.
maja.

"Nas težnje k slabenju obojestranskega razumevanja skrbijo ... na prvem mestu pri vprašanjih globalne in evropske varnosti, vključno z načrti ZDA v zvezi s protiraketnim ščitom v Evropi, Pogodbi o konvencionalnih silah v Evropi (CFE), širitvi Nata," je povedal Medvedjev. Moskva je namreč decembra lani zaradi ameriških načrtov s protiraketnim ščitom v Evropi zamrznila izvajanje omejnene pogodbe.

Pomembno je gospodarsko sodelovanje
Sogovornika sta govorila tudi gospodarskem sodelovanju med državama. Medvedjev je povedal, da je evropska perspektiva za Rusijo zelo pomembna, saj je EU najpomembnejši ruski partner. "Nič ne zbliža ljudi bolj kot skupno poslovanje," je povedal ruski predsednik, nemška kanclerka pa, da je "Nemčija Rusijo vedno obravnavala kot zaupanja vrednega partnerja in to se bo nadaljevalo".

Odvisnost od ruskih energentov je ena izmed občutljivih tem v Nemčiji. Energenti namreč predstavljajo kar 70 odstotkov nemškega uvoza iz Rusije, Nemčijo pa je uvoz nafte in plina iz Rusije lani stal okoli 20 milijard evrov.

Merklova prva obiskala Medvedjeva
Nemška kanclerka je Medvedjeva 8. marca kot prva zahodna voditeljica obiskala po njegovi zmagi na volitvah, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier pa je bil prvi visoki predstavnik, ki ga je sprejel Medvedjev po prevzemu predsedniškega mesta.

Na prvi obisk v tujino se je Medvedjev po prevzemu položaja konec maja odpravil v Kazahstan in na Kitajsko, julija pa se bo udeležil letnega vrha skupine osmih najbolj razvitih držav G-8 na Japonskem.

Tema pogovorov tudi Hodorkovski
Medvedjev je med pogovorom tudi poudaril, da je treba z Mihailomo Hodorkovskim ravnati kot z vsakim drugim državljanom in zavrnil vsakršno posredovanje iz tujine. Ob tem pa je priznal, da ima ruski pravni sistem določene pomanjkljivosti in se zavezal, da bo prav reforma tega sistema prednostna naloga.

Hodorkovski, ki je bil najbogatejši Rus, je bil zaradi poneverb in utaje davkov zaprt leta 2005, ko je bil predsednik še Vladimir Putin, to pa je na Zahodu in med skupinami za varstvo človekovih pravic sprožilo zaskrbljenost glede vladavine prava v Rusiji. To naj bi bila tema pogovorov zato, ker je eden izmed odvetnikov Hodorkovskega Merklovo in nemškega zunanjega ministra Franka-Waleterja Steinmeierja prosil, naj sprožita vprašanje glede njegovega varovanca.

M. R.