Že res, da je Dmitrij Medvedjev postal predsednik največje države na svetu, a pravi voditelj države naj bi se še vedno skrival pod imenom Vladimir Putin. Foto: Reuters
Že res, da je Dmitrij Medvedjev postal predsednik največje države na svetu, a pravi voditelj države naj bi se še vedno skrival pod imenom Vladimir Putin. Foto: Reuters

Kot predsednik Ruske federacije bom spoštoval in varoval pravice in svoboščine vsakega državljana, spoštoval ustavo ter branil suverenost, neodvisnost, varnost in celovitost države.

Predsedniška prisega Dmitrija Medvedjeva
Za zdaj neločljivi dvojec je stisnjen tudi na tipičnem ruskem spominku babuški. Foto: Reuters
Pozdrav novemu ruskemu predsedniku
Novemu predsedniku v pozdrav so se pred kremeljskim obzidjem oglasili tudi topovi. Foto: EPA
Medvedjev tudi uradno predsednik

Štiriletni mandat, ki si ga je priboril z gladko zmago na marčevskih volitvah, je prevzel od svojega mentorja Vladimirja Putina. Medvedjev je že nekaj ur potem ruski dumi izročil uradno nominacijo za Putinov prevzem premierskega stolčka. Parlament, v katerem ima večino Enotna Rusija, ki ji predseduje prav Putin, mora imenovanje potrditi.

Čestitke tudi iz Bele hiše
Bela hiša je sporočila, da se ameriški predsednik George Bush veseli sodelovanja z Medvedjevom, v naslednjih dneh naj bi ga tudi poklical in mu čestital.

Le lutka v rokah mogočnega Putina?
42-letni nizkorasli Medvedjev, imenovan tudi Napoleon, je v belo-zlati dvorani svetega Andreja v Kremlju roko položil na rdečo usnjeno kopijo ruske ustave in prisegel kot tretji predsednik Rusije po razpadu Sovjetske zveze leta 1991. V svojem prvem govoru kot predsednik je dejal, da bo njegova glavna naloga varovanje državljanskih in gospodarskih svoboščin.

55-letni Putin je bil tudi na prisegi v središču pozornosti, kar potrjuje predvidevanja mnogih, da bo kljub sestopu z oblasti in selitvi iz Kremlja kot premier in vodja vladajoče stranke Enotna Rusija obdržal največ vpliva pri vodenju ruske politike. V nagovoru svojemu dolgoletnemu varovancu Medvedjevu ga je pozval, naj nadaljuje pot, ki jo je sam začrtal v osmih letih, saj se je "izkazala za pravilno".

Slovesnost od prisegi je močno spominjala na tisto iz leta 2000, tuji mediji pa dostopa nanjo niso imeli.

Koliko časa bo tandem zdržal?
Medvedjev je predtem opravljal funkcijo prvega namestnika premierja, bil je tudi direktor naftnega velikana Gazproma. Po izobrazbi je pravnik, Putina je spoznal, ko je bil asistent na univerzi v Sankt Peterburgu, Putin pa ga je takrat kot župan mesta izbral za svojega svetovalca.

Kako sta si različna ...
Medvedjev velja za umirjenega, razmišljujočega, pragmatičnega človeka, ki bo skušal zapolniti velike Putinove čevlje. V nasprotju s svojim predhodnikom nima stikov z nekdanjo rusko tajno službo KGB. Veliko vprašanje je, kdaj se bo zveza Putin-Medvedjev začela krhati, saj politika izhajata iz drugačnega okolja, imata različno politično ozadje in slog.

Predsednik ima veliko pooblastil
Ruska ustava, ki je bila sprejeta pod Borisom Jelcinom, predsedniku daje močna pooblastila, saj lahko usmerja tako notranjo kot zunanjo politiko, imenuje ministre in nadzoruje najpomembnejše varnostne in obrambne službe v državi.

Kremelj - srce političnega življenja
"Napoleon", kot zaradi višine - meri le 1,62 metra, imenujejo tudi Medvedjeva, se je torej preselil v Kremelj, kraj v središču Moskve, v katerem je bila ustanovljena ruska država. Še danes Kremelj ostaja srce ruskega političnega življenja pa tudi njene kulture in zgodovinske dediščine.

Delovna, ceremonialna predsedniška palača
Ruski predsednik ima v veličastnem Kremlju na voljo več stavb. Njegova delovna rezidenca je stavba senata, znana tudi kot Stavba številka 1, ki jo je v času Sovjetske zveze uporabljal svet ministrov. V njej imajo pisarne tudi predsednikovi najbližji sodelavci, je prizorišče zasedanj varnostnega sveta, dom pa je našla tudi predsedniška knjižnica. Če predsednik ZDA sedi v vsem znani ovalni pisarni, delovni prostor ruskega predsednika nima svetovnega slovesa. Gre za razmeroma majhno pisarno, stene so obite s hrastovim lesom, v središču je delovna miza z rusko zastavo v ozadju.

Vsak predsednik ima svoj najljubši kraj
Uradna predsedniška rezidenca je sicer od leta 2000 Novo-Ogarjovo, ki leži na obrobju Moskve. Mogoče je, da bo ob koncu Putinovega mandata postala odprta za oglede, podobno, kot se je to po Jelcinovi upokojitvi zgodilo s stavbo Gorki-9.

Velika kremeljska palača pa predsedniku služi kot prostor za različne slovesnosti in obrede, v njej sprejema tuje državnike, veleposlanike in druge pomembne goste.
Potem so tu še različne palače zunaj prestolnice, ki so za najmočnejšega prebivalca Rusije počitniške rezidence. Teh je več kot deset.

A. P.

Kot predsednik Ruske federacije bom spoštoval in varoval pravice in svoboščine vsakega državljana, spoštoval ustavo ter branil suverenost, neodvisnost, varnost in celovitost države.

Predsedniška prisega Dmitrija Medvedjeva
Medvedjev tudi uradno predsednik