Putin ostaja pomembni člen v ruski politiki. Foto: Reuters
Putin ostaja pomembni člen v ruski politiki. Foto: Reuters
Medvedev in Putin
Putin si je za naslednika na predsedniškem stolčku izbral Medvedeva. Foto: EPA
Kongres Enotne Rusije

Prav tako je Putin na kongresu te stranke še potrdil, da bo postal predsednik vlade, ko bo prihodnji mesec zapustil položaj v Kremlju.

"S hvaležnostjo sprejemam predlog članov stranke in njenega vodstva. Pripravljen sem prevzeti dodatne odgovornosti in voditi Enotno Rusijo," je Putin na kongresu v Moskvi dejal zbranim 600 delegatom stranke, ki so njegovo odločitev pospremili s stoječimi ovacijami, že predtem pa soglasno podprli njegovo kandidaturo.

Zaradi Putina spremenili statut
Enotna Rusija je v ponedeljek pozno zvečer spremenila statut stranke, s čimer so Putinu omogočili, da postane vodja stranke, ne da bi dejansko bil njen član. Delegati so se tudi odločili razdeliti vodstvo stranke na dva dela. Putin bo prevzel njeno vodenje, medtem ko bo dozdajšnji vodja Enotne Rusije Boris Grizlov od zdaj skrbel za bolj tehnični svet stranke.

Grizlov, za katerega je Putinov prevzem položaj zadnji izraz zvestobe, je pojasnjeval, kako blizu sta si dozdajšnji predsednik države in Enotna Rusija. "Osmi predsedniški letni nagovor, ki ga je imel Putin, opredeljuje 'Putinovo smer' - smer velike sile, velike Rusije. In to je program naše stranke."

Medvedev odklonil povabilo
55-letni nekdanji agent ruske obveščevalne službe KGB Putin si bo s prevzemom vodilnega položaja v Enotni Rusiji, ki v spodnjem domu parlamenta razpolaga z več kot dvema tretjinama sedežev, še okrepil svojo politično moč. Ta korak bi lahko služil za zmanjšanje avtoritete Dimitrija Medvedeva, ki ga je Putin sam izbral za naslednika na predsedniškem položaju.

Medvedev je medtem zavrnil povabilo, da se pridruži Enotni Rusiji, češ da je še prezgodaj, da bi postal član kake stranke. Izvolitev na predsedniški položaj po njegovih besedah pomeni, da bi moral ostati nad strankarsko politiko.


Še močnejši Putin?
V Rusiji izredno priljubljeni Putin je prvi predsedniški mandat nastopil leta 2000, ustava pa mu ne dovoljuje kandidirati za tretji zaporedni mandat. Tako se je odločil sprejeti položaj predsednika vlade, ki naj bi ga uradno prevzel 8. maja oziroma dan po ustoličenju Medvedeva na predsedniškem položaju.

Medtem ruski mediji že ugibajo o smernicah Putinove politične prihodnosti. Kot v današnji izdaji piše ruski poslovni dnevnik Vedomosti, se Putin ne bo začel ukvarjati z malenkostmi vodenja stranke, temveč bo s položajem v Enotni Rusiji lahko še bolj utrdil svojo moč.

K. S.

Kongres Enotne Rusije