Metsos je dva tedna stanoval v hotelu Achilles v Larnaki, kjer naj bi poleg kanadskega potnega lista uporabljal tudi ameriškega. Foto: Reuters
Metsos je dva tedna stanoval v hotelu Achilles v Larnaki, kjer naj bi poleg kanadskega potnega lista uporabljal tudi ameriškega. Foto: Reuters
Policijska postaja v Larnaki
Domnevni kurir bi se moral dvakrat dnevno javiti bližnji policijski postaji, kar pa ni bila ovira za beg. Foto: Reuters
Lov za ruskim vohunom

V okviru preiskave ameriškega FBI-ja, ki naj bi razkril večdesetletno delo ruske obveščevalne agencije SVR, so ciprske oblasti na letališču v Larnaki pridržale kanadskega državljana "Christopherja Metsosa". Domnevni vezni člen med 10 ruskimi "spečimi" vohuni v ZDA in moskovsko centralo je bil aretiran, ko se je dva dni po aretacijah v ZDA hotel vkrcati na letalo za Budimpešto.

Plačal, izročil potni list in izginil
Metsos se je po plačilu varščine (26.500 evrov) in izročitvi potnega lista vrnil v hotel, kjer je predtem že prebival dva tedna. Po nalogu sodišča bi se moral domnevni ruski vohun redno javljati bližnji policijski postaji v Larnaki, vse dokler ne bi bil zaslišan glede izročitve ZDA. V sredo zvečer se Metsos ob predvideni uri ni javil, izginil pa je tudi iz hotela. "Policija je pregledala njegov hotel in ga ni našla," je njegovo izginotje potrdil predstavnik ciprske policije.

Po navedbah ciprske policije Metsosa iščejo in nadzirajo vse točke, kje bi lahko zapustil otok. Za zdaj ni nobenih znakov, da bi zapustil otok in ali se zatekel na sever otoka, na območje Turške republike Severni Ciper, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA.

Metsos moskovski kurir
54- ali 55-letni moški naj bi opravljal nalogo kurirja, ki je prenašal denar in navodila za "speče" ruske vohune, ki so se vklopili v ameriško življenje in naj bi jih SVR uporabila ob kakšni priložnosti v prihodnosti. Odvetnik Mihalis Papatahnasiu, ki je po dolžnosti zastopal Metsosa, je zatrdil, da se v sredo ni slišal s svojo stranko.

Odločitev ciprskega sodišča, da proti plačilu varščine izpusti osumljenega vohuna, je že spodbudila ostre kritike opozicije, medtem ko ameriško veleposlaništvo primera še ni komentiralo. "Resnično sem presenečen, da sodišče ni izdalo pripornega naloga za nekoga, ki je osumljen vohunjenja. Nepredstavljivo!" je bil šokiran poslanec opozicije Ionas Nicolau.

V past FBI-ja padlo 10 vohunov
FBI je 10 osumljencev aretiral le tri dni po obisku Dmitrija Medvedjeva pri Baracku Obami, operacijo pa naj bi sprožil domnevni umik "Anne Chapman" v Rusijo. FBI si je pomagal z ukano: agent pod krinko se je 28-letni ruski lepotici predstavil kot ruski kurir in jo posvaril, da bodo ameriške agencije kmalu razkrile njen pravi poklic in da mora zapustiti ZDA.

Preiskovalci so zatrdili, da so nekateri posamezniki že od začetka 90. let uporabljali lažno identiteto, ki so si jo "sposodili" pri umrlih Kanadčanih in Američanih. Za medsebojno komunikacijo naj bi uporabljali napredne tehnologije, na spletu naj bi objavljali slike s skritim besedilom in podobno. Ruske oblasti so zavrnile obtožbe in obtožile FBI "hladnovojne miselnosti", medtem pa je predsednik vlade Vladimir Putin zatrdil, da primer ne bo poslabšal meddržavnih odnosov, ki so se v zadnjih mesecih močno izboljšali.

Sodni postopek se začne 27. julija
Pomočnik tožilca ZDA Michael Farbarz je dejal, da so bile aretacije le "vrh ledene gore" mreže sodelavcev, ki jo je organizirala ruska obveščevalna služba SVR. Peterica osumljencev je bila v ponedeljek že zaslišana pred zveznim sodiščem v New Yorku, sodnik je zanje odredil strogi pripor, 27. julija pa jih čaka uvodno zaslišanje.

Lov za ruskim vohunom