Se bo ruski premier vrnil na predsedniški položaj? Foto: EPA
Se bo ruski premier vrnil na predsedniški položaj? Foto: EPA
Dmitrij Medvedjev
Se bo Medvedjev drugo leto poslovil? Foto: EPA

Podaljšanje predsedniškega mandata je v začetku meseca predlagal ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, številni kritiki Kremlja pa v tej potezi vidijo zakonit način za vrnitev Vladimirja Putina na predsedniški položaj. Putin, ki zdaj zaseda mesto premierja, je moral predsedniški položaj po dveh mandatih zapustiti maja letos. Iz Kremlja so sporočili, da se podaljšanje predsedniškega mandata ne bo nanašalo na mandat, ki ga zdaj služi predsednik Medvedjev.

Duma, kjer prevladujejo poslanci Putinove stranke Enotna Rusija, je poleg podaljšanja predsedniškega mandata izglasovala tudi podaljšanje mandata spodnjega doma parlamenta s štirih na pet let.

Obe spremembi ustave, ki ju je predlagal Medvedjev in so ju podprli poslanci dume, morajo zdaj, če hočejo, da bosta spremembi veljavni, podpreti še tri četrtine zgornjega doma ruskega parlamenta in dve tretjini ruskih zakonodajalcev. Predlagane spremembe naj bi bile sprejete, saj tudi v zgornjem domu sedi večina privržencev Kremlja. Če pa bo amandma potrdil še zgornji dom parlamenta, bo to prva sprememba ruske ustave po njenem sprejetju leta 1993.

Putin na čelu države do leta 2021?
Pred kratkim je neimenovani vir blizu Kremlja objavil novico, da naj bi predsednik Medvedjev naslednje leto odstopil in tako naredil prostor Putinu, ki bi Rusiji znova lahko zavladal, tokrat za 12 let. "Če bi Medvedjev odstopil, bi Rusi odšli na nove volitve, na njih pa bi Putin po predvidevanjih zanesljivo zmagal, saj je še vedno zelo priljubljen. Tako bi si zagotovil mesto prvega moža za dva šestletna mandata, torej kar do leta 2021," je zapisal ruski časopis Vedomosti.

Putin o možnosti zasedbe mesta predsednika naslednje leto molči, v kabinetu Medvedjeva pa so ugibanja sicer zavrnili, a so govorice v Rusiji kljub temu vse glasnejše.

B. T.