V soboto se je na sedežu ZN-a v New Yorku nadaljevala splošna razprava svetovnih voditeljev na začetku 76. zasedanja Generalne skupščine ZN-a, ki se bo končala v ponedeljek.

V imenu Rusije je govoril Lavrov, ki je na novinarski konferenci dejal, da Rusija, ZDA, Kitajska in Pakistan sodelujejo pri tem, da bodo talibani v Afganistanu držali obljube, še posebej glede oblikovanja vključujoče vlade in preprečevanja širjenja ekstremizma.

Sedanja talibanska vlada po njegovih besedah ne odraža celotne družbe, zato so v nenehnem stiku s talibani. "Prioriteta je, da držijo obljube," je dejal na novinarski konferenci, na kateri je tako kot v govoru pred ZN-om kritiziral ameriško vlado zaradi hitrega umika iz Afganistana.

"Umik je bil izveden brez razmišljanja o posledicah. Veliko je orožja ostalo v Afganistanu in ključno je, da se ne uporablja za uničujoče namene," je dejal.

Napadel je ZDA in zahodne zaveznice, da nenehno skušajo zmanjšati vlogo ZN pri reševanju ključnih problemov ali jih izkoriščajo za sebične interese.

Poudaril je, da morajo biti odnosi med velikimi silami spoštljivi, Rusija pa je zavezana temu, da se težave z odnosi ne bodo prevesile v jedrsko vojno.

Kritiziral je tudi prejšnjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je umaknil ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Rusija bi rada videla, da se zaženejo pogajanja za obnovitev sporazuma, je dejal.

V soboto je imel govor tudi državni sekretar Vatikana kardinal Pietro Parolin, ki je poudaril, da je dobrota najboljše zdravilo za vse svetovne bolezni. "Človeštvo potrebuje rezerve dobrote v človeških srcih za soočenje s številnimi izzivi človeštva," je dejal.

Potem ko je pakistanski premier Imran Khan v petek kritiziral Indijo zaradi Kašmirja, Modija pa je označil za fašista, je indijski premier Narendra Modi v soboto dejal, da je izkoriščanje terorizma za politične namene, kar počne Pakistan, nevarno.

Indijo je opredelil kot zanesljivega, demokratičnega globalnega partnerja, poudaril napredek pri razvoju in proizvodnji cepiva proti koronavirusu in posvaril pred državami z nazadnjaško miselnostjo.

Premier Sudana Abdala Adam Hamdok je dejal, da si njegova država prizadeva za skupni cilj miru, blaginje, svobode in pravičnosti, premier Haitija Ariel Henry pa je poudarjal, da dokler po svetu vladajo neenakosti, se bodo migracije nadaljevale. "Ljudje, ki imajo otroke, bodo vedno skušali pobegniti revščini in konfliktu," je dejal.