Policijska skica neznanega motorista z redko čelado. Ali je bil motorist morilec ali samo priča enemu najskrivnostnejših umorov zadnjih let v Evropi? Foto: Reuters
Policijska skica neznanega motorista z redko čelado. Ali je bil motorist morilec ali samo priča enemu najskrivnostnejših umorov zadnjih let v Evropi? Foto: Reuters

Podoba prikazuje moškega s kozjo bradico in z redko obliko motociklistične čelade. "Bolj kot podoba sama je zanimiv tip čelade," je ob tem izpostavil vodja preiskovalcev pri tamkajšnji policiji Beonit Vinnemann.

Septembra lani so bili v Franciji ubiti Saad Al Hilli, njegova 47-letna žena Iqbal in njena 74-letna mati Suhaila Al Alaf. Žrtev napada je bil tudi francoski kolesar Sylvain Mollier. Družina Al Hilli je izvirala iz Iraka, a je živela v Veliki Britaniji.

Čudežno preživetje deklic
Primer je bil deležen velike pozornosti javnosti tudi zaradi štiriletne preživele hčerke umorjenega zakonskega para Zeene, ki se je skrila pod mamino krilo in so jo našli šele več ur po začetku preiskave. Njena sedemletna sestra Zeinab je bila v napadu ranjena.

Preiskovalci imajo veliko težav z iskanjem uporabnih sledi v primeru. Trenutno se osredotočajo na motorista, ki so ga priče videle blizu prizorišča umora. Ta je nosil zelo redko čelado, saj jih je bilo v barvah, kot so jih opisale priče, izdelanih le okoli 8.000 primerkov.

Ob motoristu se išče tudi BMW
"To je nekdo, ki je bil v obdobju, ki nas zanima, blizu dogajanja in ki je morda kaj storil ali videl,"
je povedal Vinnemann. "Morebiti je storilec, a predvsem je priča," je še dodal.

Policija išče tudi avtomobil BMW 4x4 z volanom na desni strani, ki so ga prav tako opazili blizu kraja zločina.

V povezavi s primerom so preiskovalci oblikovali več teorij. Ena izmed njih je, da za umorom stoji brat umrlega Al Hillija, Zaid, in da naj bi šlo za spor okoli dediščine. Zaida Al Hillija je britanska policija junija aretirala, a so ga pozneje izpustili.