V mestu Guayaquil pripravljajo novo skupinsko grobišče. Foto: Reuters
V mestu Guayaquil pripravljajo novo skupinsko grobišče. Foto: Reuters

Albo Maruri so na intenzivni oddelek sprejeli 27. marca, saj je imela visoko vročino in težave z dihanjem. Še isti dan so zdravniki obvestili njene svojce, da je zaradi bolezni umrla, teden dni pozneje pa so jim poslali njene osebne stvari iz bolnišnice in celo žaro s pepelom, ki je ostal po sežigu.

A Marurijeva se je v četrtek po treh tednih kome zbudila in prosila zdravnike, ali lahko pokliče sestro. V petek je nato na njihov dom prišla ekipa iz bolnišnice iz mesta Guayaquil, kjer je sicer središče izbruha bolezni v državi. Pozvonili so na njihova vrata in dejali: "Opravičujemo se, vaša sestra je živa." "Bili smo v šoku," je dejala njena sestra Aura in dodala: "To je čudež."

Ekvador je za Brazilijo druga najbolj prizadeta država v Latinski Ameriki. Foto: Reuters
Ekvador je za Brazilijo druga najbolj prizadeta država v Latinski Ameriki. Foto: Reuters

Napako je zakrivila bolnišnica. Marurijeve nikoli niso testirali na okužbo z virusom SARS-CoV-2, na okužbo so le sumili zaradi simptomov. Ko je "umrla", so sorodnike prosili za potrditev identifikacije. V mrtvašnico je prišel njen nečak, ki pa je moral truplo zaradi ohranjanja varnostne razdalje pogledati z dveh metrov. Zdelo se mu je, da vidi teto. Čigavo je v resnici truplo, ki so ga kremirali, še ni znano.

V nedeljo so Marurijevo sorodniki končno lahko obiskali. Oglasil se je tudi minister za zdravje Juan Carlos Zevallos, ki je dejal, da primer preučujejo, in zagotovil, da bolnišnice preverjajo identifikacijo umrlih in vodijo sezname žrtev.

Mediji poročajo, da dogodek kaže na to, kako je epidemija novega koronavirusa obremenila ekvadorski zdravstveni sistem. V državi je uradno okuženih skoraj 23.000 ljudi, 576 ljudi je umrlo, še za 1060 pa obstaja sum, da je bil vzrok za njihovo smrt ta virus. Te številke kažejo, da je Ekvador za Brazilijo druga najhuje prizadeta država v Latinski Ameriki.

Peru: Okuženih 1300 policistov

V Peruju je zaradi okužbe z novim koronavirusom umrlo 17 policistov, še okoli 1300 pa je okuženih. Okužili naj bi se med izvajanjem omejevalnih ukrepov za zajezitev epidemije v državi, so sporočili predstavniki oblasti v Limi. Ob tem so napovedali, da bodo namenili okoli 15 milijonov dolarjev za nakup zaščitne opreme za policiste, kot so maske in rokavice.

Tudi v Peruju so omejevalne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa uvedli sredi marca. Do zdaj so v državi našteli več kot 25.000 okužb in 700 smrtnih primerov zaradi covida-19.