Prebežniki bodo morali uporabljati posebno mobilno aplikacijo, preden pridejo na mejo z ZDA. Foto: Reuters
Prebežniki bodo morali uporabljati posebno mobilno aplikacijo, preden pridejo na mejo z ZDA. Foto: Reuters

Po novem naj bi odrasli prosilci za azil morali uporabiti mobilno aplikacijo za dogovor za sestanek z ameriškimi uradniki, ko bodo enkrat prispeli na mejo, ali pa vložiti prošnjo za azil v drugi državi pred prihodom do ZDA.

Če prosilec tega ne bo storil, bo izgubil možnost vložitve prošnje za azil, ko bi enkrat prispel do meje ZDA. Pravilo bi veljalo le za odrasle in družine, ne pa tudi za otroke brez spremstva, poroča BBC.

Sorodna novica Zid na ameriško-mehiški meji: zaostrena retorika, stara politika

Predlagani ukrep demokratske vlade predsednika, ki je pred izvolitvijo obljubljal tudi bolj human odnos do migrantov kot vlada njegovega republikanskega predhodnika Donalda Trumpa, je najostrejši ukrep proti priseljevanju do zdaj.

Predlog, ki sta ga skupaj predstavili ministrstvi za pravosodje in domovinsko varnost, omogoča tudi hiter izgon prebežnikov brez ustreznih dokumentov.

Nova pravila bi veljala dve leti z možnostjo podaljšanja veljavnosti.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je že napovedala, da bo s tožbo skušala preprečiti uveljavitev pravila. ACLU primerja načrt z ukrepi, ki jih je sprejemal Trump in so jih sodišča označevala za neustavna.

Človekoljubna organizacija Oxfam America pa je sporočila, da bo ta ukrep "zaprl vrata neštetim beguncem, ki varnost in zaščito iščejo v ZDA".

Nedavni vladni podatki kažejo, da skuša v ZDA vsak mesec vstopiti okoli 200.000 ljudi brez potrebnih dokumentov.