Joe Biden. Foto: Reuters
Joe Biden. Foto: Reuters

Vlada ponuja več različnih načrtov odplačevanja teh dolgov, v okviru katerih ljudje 20 ali 25 let odplačujejo dolg glede na dohodke. Vlada pravi, da je odpis posledica "popravkov" teh načrtov, poroča BBC.

Posojilojemalce, ki so posojila vzeli na ta način, bodo v prihodnjih dneh obvestili, ali je med odpisanimi dolgovi tudi njihov, sporoča ministrstvo za izobraževanje.

Vlada je namreč sprejela spremembe administrativnih napak, zaradi katerih plačila nekaterih posojilojemalcev niso veljala kot izpolnitev pogoja za odpis dolgov, pravi ministrstvo.

"Predolgo časa so posojilojemalci padali skozi razpoke pokvarjenega sistema, ki ni natančno spremljal njihovega napredka pri odpisu," je dejal ameriški minister za izobraževanje Miguel Cardona.

Posojilojemalci so namreč upravičeni do odpisa dolga po 20 ali 25 letih odplačevanja.

Vrhovno sodišče ZDA je sicer prejšnji mesec s konservativno večino šest proti tri zavrnilo Bidnov obsežnejši načrt za odpis dolgov v okviru več milijard dolarjev vrednih študentskih posojil za več kot 40 milijonov Američanov, ker naj bi vlada prekoračila svoja pooblastila.

Biden je takrat kritiziral odločitev sodišča in napovedal, da bo vlada našla način za olajšanje bremena dolga na druge načine. "Današnja odločitev je zaprla eno pot. Zdaj bomo začeli drugo," je dejal glede odločitve sodišča. Po prvotnem načrtu bi vlada več kot 40 milijonom ljudi odpisala po 10.000 do 20.000 dolarjev dolga.

Ameriški predsednik je, odkar je prevzel položaj, z izvršnimi ukazi sprejemal ukrepe za odpis študentskih dolgov manjšim skupinam. Lani je tako odpisal študentski dolg 200.000 posojilojemalcem, ki so jih po njegovih besedah ogoljufale njihove univerze.