Kennedy pred stadionom šole v Bremertonu. Foto: Reuters
Kennedy pred stadionom šole v Bremertonu. Foto: Reuters

Sodišče je s šestimi glasovi za in s tremi proti odločilo, da je njegovo početje zaščitena ustavna pravica.

"Ustava in naše najboljše tradicije svetujejo medsebojno spoštovanje in strpnost, ne pa cenzuro in zatiranje verskih ali neverskih pogledov," je v mnenju večine zapisal sodnik Neil Gorsuch.

Sodišče je iskalo ravnotežje med verskimi svoboščinami učiteljev in trenerjev ter pravico dijakov, da se ne počutijo prisiljene sodelovati v verskih praksah, ki jih morda zavračajo.

Nekdanji trener srednje šole v Bremertonu v zvezni državi Washington, kristjan Joseph Kennedy, je od leta 2008 molil ob koncih tekem na sredini igrišča. Počasi so se mu začeli pridruževati tudi dijaki, Kennedy pa je pozneje začel molitvam dodajati še kratke pridige.

To je počel več let, skupaj z dijaki pa je molil tudi v slačilnici. Šolsko okrožje mu je leta 2015 naročilo, naj preneha to početi, kar je trener le deloma upošteval. Dijake je prenehal voditi v molitvah, vendar pa je vztrajal na sredini igrišča in molil, dijakom pa povedal, da se mu lahko pridružijo, če to želijo.

Šolsko okrožje je sklenilo, da so nekateri to počeli v strahu, da bodo sicer izobčeni iz ekipe, in se je balo morebitnih tožb staršev drugih veroizpovedi ali ateističnih staršev. Ponudili so mu možnost, da moli sam pred tekmo in po njej. Kennedy je to zavrnil in je zato ostal brez službe, zato je vložil tožbo.

Odločitev vrhovnega sodišča je v skladu s podobnimi sodbami v zvezi z verskimi svoboščinami, ki jih sprejema nova konservativna večina. To je z imenovanji treh sodnikov oblikoval nekdanji predsednik ZDA Donald Trump.

Ta večina je pretekli teden odpravila zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti in bo tudi v prihodnje sprejemala odločitve v skladu s konservativnimi prepričanji. Na levi strani političnega spektra svarijo, da bi bile zaradi tega lahko ogrožene tudi pravice spolnih in rasnih manjšin.