Zaplinjanje komarjev v predmestju Buenos Airesa. Foto: Reuters
Zaplinjanje komarjev v predmestju Buenos Airesa. Foto: Reuters

Argentinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da se je število primerov začelo umirjati, kljub temu pa gre za veliko večji izbruh od doslej rekordnih let 2016 in 2020.

Največje število smrti zaradi mrzlice denga so potrdili v severozahodnih provincah Salta, Tucumán in Jujuy, blizu meja Argentine s Čilom in Bolivijo, poroča BBC.

Okužbo širijo komarji Aedes aegypti. Oblasti zato prebivalce pozivajo, naj ukrepajo proti komarjem in namestijo zaščitne mreže na vrata in okna, uporabljajo sredstva za odganjanje mrčesa ter iz okolice hiš odstranijo vse posode z vodo, v katerih bi si komarji lahko ustvarili gnezdišča.

Argentinski biologi nameravajo z obsevanjem spremeniti DNK komarjev. Foto: Reuters
Argentinski biologi nameravajo z obsevanjem spremeniti DNK komarjev. Foto: Reuters

Projekt sterilizacije komarjev z obsevanjem

Poleg tega želijo širjenje denge zajeziti tudi s sterilizacijo komarjev. Biologi so v laboratorijih več tisoč samcev komarjev izpostavili sevanju, s čimer naj bi poškodovali njihov DNK in s tem preprečili razmnoževanje. Cilj znanstvenikov je, da bi komarji, izpostavljeni sevanju, postali prevladujoča vrsta.

"Komarji te vrste se lahko zaradi dviga temperature pri nas in po svetu še bolj razširijo. Njihova populacija se namreč seli vse južneje," je za Reuters povedala biologinja Marianela Garcia Alba.

Virus denge značilen za tropske in subtropske dele sveta

Denga je virusna vročinska bolezen, ki se pojavlja v tropskih in subtropskih predelih sveta, predvsem v urbanih predelih Afrike, Srednje in Južne Amerike, jugovzhodne Azije, vzhodnega Sredozemlja in zahodnega Pacifika, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Okužba z virusom denge najpogosteje oz. v 75 odstotkih primerov poteka brez simptomov. Simptomi denge sicer vključujejo vročino, glavobole, slabost in bolečine v sklepih. Neposredni prenos virusa denge s človeka na človeka ni mogoč. Pri petih odstotkih okuženih oseb bolezen lahko napreduje v hudo obliko, še navaja NIJZ.