Sanders je med tremi vodilnimi kandidati za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Foto: Reuters
Sanders je med tremi vodilnimi kandidati za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Foto: Reuters

78-letnega senatorja iz Vermonta so v torek odpeljali v bolnišnico, potem ko je v Nevadi začutil bolečine v prsih. Zdravniki so ugotovili, da ima blokado v arteriji in mu vstavili dve žilni opornici.

Z ameriškega Nacionalnega inštituta za srce, pljuča in kri so sporočili, da gre za "minimalno invaziven poseg", ki zahteva kratek čas okrevanja. Sanders je po odhodu iz bolnišnice v Las Vegasu že dejal, da se počuti "odlično". "Po kratkem premoru se veselim vrnitve na delo," je še dejal po poročanju BBC-ja.

Demokratska tekma za predsedniško nominacijo je v polnem teku in Sanders je obljubil, da bo sodeloval v naslednji televizijski debati med kandidati, ki bo 15. oktobra. Kot najstarejši med kandidati lahko pričakuje, da ga bodo tekmeci spraševali o njegovi fizični zmožnosti tekmovati proti predsedniku Donaldu Trumpu na volitvah čez leto dni.

Če bi Sanders na volitvah zmagal, bi postal najstarejši predsednik ZDA. 3. novembra 2020, na dan volitev, bo Sanders star 79 let.

Sanders se poteguje za demokratsko nominacijo, a je neodvisni senator z najdaljšim stažem v kongresu. Kot kandidat tretje stranke bi imel namreč zelo majhne možnosti za zmago, je pojasnil.

Kandidiral je že pred volitvami leta 2016, a je takrat nominacijo demokratske stranke osvojila Hillary Clinton. V tokratni kampanji poudarja predvsem splošno zdravstveno zavarovanje, ki ga nekateri njegovi protikandidati, med njimi tudi vodilni Joe Biden, označujejo za neizvedljivo in predrago.

Sanders med drugim tudi zagovarja odpravo dolgov za študij, ki desetletja hromijo številne Američane, in brezplačno javno visoko šolstvo ter opozarja na ogromno neenakost v ameriški družbi. Za gospodarstvo pravi, da mora delovati za vse, ne zgolj za zelo bogate.