Republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy in demokratski predsednik Joe Biden. Foto: Reuters
Republikanski predsednik predstavniškega doma kongresa Kevin McCarthy in demokratski predsednik Joe Biden. Foto: Reuters

Po pogajanjih o dvigu meje dolga, ki je trenutno določena pri približno 31.400 milijard dolarjev, sta sicer oba povedala, da je bil pogovor najbolj produktiven doslej.

"Verjamem, da lahko še vedno dosežemo dogovor. Verjamem, da nam lahko uspe," je dejal McCarthy in prvič doslej zvenel malce bolj optimistično. Biden se je namreč javno strinjal, da se bo zavzel za zmanjšanje proračunske porabe, kar zahtevajo republikanci. Še vedno pa zavrača njihov predlog zakona, ki bi po njegovem mnenju premočno zmanjšal porabo na račun številnih socialnih programov.

Republikanci sicer zahtevajo krčenje proračunske porabe za več kot 4000 milijard dolarjev, kar bi onemogočilo več zakonodajnih prioritet Bidnove administracije, poroča BBC.

McCarthy je dejal, da sta oba z Bidnom pogajalcem naročila, naj delajo noč in dan, da bodo dosegli dogovor. "Zdi se mi, da je bilo srečanje produktivno zaradi profesionalnosti, medsebojne iskrenosti in želje, da bi poskušali najti skupno stališče," je dejal McCarthy, ki bo moral o dogovoru prepričati še predstavnike z bolj skrajnimi stališči v republikanskih vrstah.

Vodilni demokrati v predstavniškem domu sicer niso bili prisotni na sestanku, vendar so kasneje povedali, da so jim pogajalci njihove stranke povedali, da je bila razprava koristna.

Vodja demokratov v predstavniškem domu Hakeem Jeffries je zavrnil določene republikanske zahteve, kot sta financiranje zidu na meji in 10-letna zamrznitev porabe. Se je pa strinjal s predlogom, da bi porabo lahko zamrznili na sedanji ravni.

"Optimistična sva, da bova lahko dosegla napredek, saj se oba strinjava, da je potreben dogovor. Posledica neplačila naših računov bi bila, da bi se Američanom resnično poslabšala ekonomska blaginja. Pravzaprav bi se to zgodilo tudi preostalemu svetu. Strinjamo se tudi, da moramo zmanjšati primanjkljaj. Dodal bi, da sem ga v prvih dveh letih mandata zmanjšal za 1700 milijard dolarjev. To je pomembno," je še pred srečanjem poudaril Biden.

Vladi lahko 1. junija zmanjka denarja

Ameriški vladi lahko po opozorilih finančne ministrice Janet Yellen že 1. junija zmanjka denarja za plačevanje dolgov, če kongres ne bo povišal meje dolga. ZDA so v svetu nekaj posebnega, saj druge države nimajo tovrstnih zakonskih zahtev po višanju dovoljene meje javnega dolga. O meji se v ZDA navadno razpravlja, ko je v Beli hiši demokrat, republikanci pa imajo v kongresu možnost blokade.

Biden ima sicer še eno možnost ukrepanja, in sicer sklicevanje na 14. amandma k ameriški ustavi, ki prepoveduje, da bi se kreditna verodostojnost ZDA postavila pod vprašaj. Vendar pa te možnosti noče izkoristiti, ker naj bi bilo potem sodelovanje z republikanci v kongresu še težje oziroma popolnoma nemogoče.