McCarthy je po pogovorih v Beli hiši povedal, da sta si obe strani še vedno zelo narazen. Foto: Reuters
McCarthy je po pogovorih v Beli hiši povedal, da sta si obe strani še vedno zelo narazen. Foto: Reuters

"Prepričan sem, da bomo dosegli dogovor o proračunu in država ne bo plačilno nesposobna. Našli bomo skupni jezik, ker ni alternative temu, da storimo to, kar je prav za državo," je dejal Biden, ki se je v torek drugič srečal s kongresnimi voditelji demokratske in republikanske stranke, vendar dogovora še niso dosegli.

Biden je v Beli hiši znova sprejel republikanskega predsednika predstavniškega doma kongresa Kevina McCarthyja in vodjo demokratske večine v senatu Chucka Schumerja. Ta je srečanje opisal kot dobro in produktivno, McCarthy pa je dejal, da je dogovor mogoč, a so stališča še vedno zelo različna.

"Predsednik je poudaril, da je, čeprav je potrebno še veliko dela pri številnih zahtevnih vprašanjih, optimističen, da obstaja pot do odgovornega proračunskega dogovora, če se bosta obe strani pogajali v dobri veri in priznali, da nobena stran ne bo dobila vsega, kar želi," je zapisano v izjavi Bele hiše po srečanju Bidna z McCarthyjem.

Ameriški predsednik bo sicer odpotoval na Japonsko na vrh držav G7, ki bo potekal od petka do nedelje. Po vrhu je imel na programu obisk v Papui Novi Gvineji in Avstraliji, a je obisk odpovedal, saj načrtuje nedeljsko vrnitev v ZDA. Avstralija je v času predvidenega Bidnovega obiska sicer pripravljala vrh kvadrilateralnega varnostnega dialoga (Quad), ki ga sestavljajo še ZDA, Japonska in Indija.

"Govoril sem z voditeljem Avstralije (Anthonyjem) Albanesejem, s katerim se bova srečala tudi na vrhu G7," je dejal Biden in dodal, da se bo na Japonskem sešel še z indijskim premierjem Narendro Modijem in japonskim premierjem Fumiem Kišido. "Voditelji držav zavezništva Quad bodo na Japonskem, imeli bomo priložnost za pogovor. Vendar pa Avstralije verjetno ne bom obiskal," je dodal Biden.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je do zdaj večkrat posvarila, da lahko vladi zmanjka denarja za poravnavanje tekočih obveznosti že 1. junija.

V skladu z ameriškim zakonom mora kongres sproti višati dovoljeno mejo javnega dolga, ki je zdaj pri 31.460 milijardah dolarjev. Za dvig zgornje meje dolga ZDA potrebujejo podporo republikancev v kongresu, ki pa nočejo povišati meje brez velikega zmanjšanja proračunske porabe.

Biden se je o tem pripravljen pogajati pri sprejemanju proračunov, ne pa pri višanju meje javnega dolga, kjer gre za dolg, ki je bil že potrjen in ustvarjen.

Pogajanja so v torek nekoliko napredovala, saj sta Biden in McCarthy imenovala odposlance za pogajanja. S svežim naborom pogajalcev so se pogovori v večini zožili na to, kaj bosta Bela hiša in McCarthy sprejela, da bi se meja lahko zvišala. Biden meni, da je dogovor mogoč do konca tedna, kar zdaj skrbi demokrate, ki se bojijo, da bo v pogajanjih preveč popustil.