Biden se bo novembra na predsedniških volitvah tako kot pred štirimi leti znova pomeril s Trumpom. Foto: Reuters
Biden se bo novembra na predsedniških volitvah tako kot pred štirimi leti znova pomeril s Trumpom. Foto: Reuters

Ameriško vrhovno sodišče je odločalo o Trumpovi pritožbi na zavrnitev imunitete v primeru obtožnice posebnega tožilca Jacka Smitha zaradi spodnašanja izida volitev 2020 in spodbujanja napada na kongres 6. januarja 2021 in razsodilo, da ima predsednik ZDA imuniteto za vsa uradna dejanja, ki jih ni opredelilo.

Zdaj je na vrsti sodnica v primeru Tanya Chutkan, ki mora odločiti, katera od očitanih dejanj v obtožnici so bila uradna in katera ne, čemur bo predvidoma znova sledila pritožba Trumpovih odvetnikov, kar pomeni, da se sojenje pred novembrskimi predsedniškimi volitvami ne bo začelo.

Biden je bil kritičen do odločitve vrhovnega sodišča, saj ta po njegovih besedah pomeni, da ni več nobenih omejitev za to, kaj lahko predsednik stori. "To je bistveno novo načelo in nevaren presedan, saj moči urada ne bo več omejeval zakon. Edine omejitve bo postavil sam predsednik," je odločitev komentiral Biden.

"Ta država je bila ustanovljena na podlagi načela, da v Ameriki ni kraljev. Vsak od nas je enak pred zakonom. Nihče ni nad zakonom, niti predsednik. Današnja odločitev skoraj zagotovo pomeni, da ni praktično nobenih omejitev za to, kaj lahko predsednik stori," je dodal.

V zvezi z obtožbami za poskus razveljavitve izida volitev 2020 je Biden dejal, da ima javnost pravico izvedeti odgovor na vprašanje, kaj se je zgodilo 6. januarja 2021, še pred letošnjimi volitvami. "Predsednik je zdaj kralj nad zakonom. Američani bi morali temu nasprotovati. Jaz temu nasprotujem. Naj vas Bog blagoslovi in naj pomaga ohraniti našo demokracijo," je še dejal Biden in dodal, da je odločitev medvedja usluga prebivalcem.

Trump je odločitev sodišča že pozdravil. "Velik dan za našo ustavo in demokracijo. Ponosen, da sem Američan," se je odzval na svojem družbenem omrežju Truth Social.

Trump je pozdravil odločitev sodišča. Foto: Reuters
Trump je pozdravil odločitev sodišča. Foto: Reuters

"Ljudstvo bo sodilo o mandatu Trumpa"

Biden je povedal, da podpira liberalno vrhovno sodnico Sonio Sotomayor, ki je v nestrinjanju z odločitvijo sodišča zapisala, da se boji za ameriško demokracijo.

"Zdaj bodo morali Američani storiti to, kar bi sodišče moralo biti pripravljeno storiti, a ne bo. Ameriško ljudstvo bo sodilo o mandatu Donalda Trumpa," je dejal Biden, ki se bo s Trumpom pomeril na novembrskih predsedniških volitvah.

Predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Mike Johnson je v odzivu na televiziji Fox Bidnove izjave označil za "podle" in "nevarne", ob tem pa predsednika obtožil, da "poskuša spodkopati vrhovno sodišče".

Trump je po odločitvi vrhovnega sodišča že vložil zahtevo za razveljavitev obsodbe v New Yorku zaradi ponarejanja poslovnih listin v zvezi s plačilom pornografski igralki za molk o spolnem odnosu.

Trumpovi odvetniki trdijo, da bi bilo treba sodbo o denarju za molk zavrniti, ker je porota med sojenjem videla dokaze, ki bi jih po njihovem mnenju morala zaščititi predsedniška imuniteta, je razvidno iz pisma sodniku Juanu Merchanu.

Obramba je medtem zaprosila za dodaten čas za predstavitev argumentov, kar bi lahko odložilo izrek kazni Trumpu, ki je predviden za 11. julij.