Sunak in Biden na Downing Streetu. Foto: Reuters
Sunak in Biden na Downing Streetu. Foto: Reuters

Ameriški predsednik je ob prihodu na Downing Street nasmejan stisnil roko britanskemu premierju in dejal, da so "odnosi trdni kot skala". Sunaku je dejal, da se "ne bi mogel srečati z boljšim prijateljem in zaveznikom".

ZDA in Velika Britanija so najtesnejše zaveznice, pa je pred pogovori poudaril Sunak in poudaril pomen krepitve evroatlantske varnosti.

Biden in Sunak sta se v Londonu sešla pred dvodnevnim vrhom Nata, ki bo v torek in sredo potekal v litovski prestolnici Vilna. Biden je Sunaka sicer junija gostil v Beli hiši, ko sta obljubila nadaljnjo podporo Ukrajini.

Ameriški predsednik se je pozneje v Windsorskem gradu prvič srečal tudi z novim britanskim kraljem Karlom III., saj se je maja njegovega kronanja v Londonu udeležila njegova žena Jill.

Priprave na sprejem v Windsorjevem gradu. Foto: Reuters
Priprave na sprejem v Windsorjevem gradu. Foto: Reuters

Se pa je Biden septembra lani udeležil pogreba Karlove matere, kraljice Elizabete II.

Na gradu Windsor ga je ob zvokih ameriške himne pričakala častna straža valižanske garde, nato pa ga je sprejel britanski kralj Karel III. V pogovoru se sta se posvetila boju proti podnebnim spremembam in okoljski problematiki. Srečala sta se tudi z delegati, ki sodelujejo na forumu za pomoč državam v razvoju pri spopadanju s podnebnimi spremembami.

Na vrhu Nata o Ukrajini

Biden bo nato odpotoval v Vilno, kjer se bo v torek in sredo udeležil vrha zveze Nato. V središču pozornosti bo nadaljnja podpora zavezništva Ukrajini v obrambi pred ruskimi silami, medtem ko Kijev pričakuje jasen signal o povabilu v Nato po koncu vojne. Na vrhu bodo govorili tudi o krepitvi obrambnih izdatkov v evropskih članicah zavezništva.

Iz Litve bo ameriški predsednik odpotoval na Finsko, najnovejšo članico Nata, ki se je za vstop v zavezništvo odločila lani po začetku ruskega napada na Ukrajino. Za enako potezo se je odločila Švedska, katere sprejem pa blokirata Turčija in Madžarska. V Helsinkih se bo Biden srečal tudi z voditelji nordijskih držav – Danske, Finske, Islandije, Norveške in Švedske.

Biden obiskal London